Wanneer verkoopt iemand zijn bedrijf?

Een bedrijf verkopen om te cashen, als pensioenpot of om opnieuw een bedrijf op te kunnen starten? Het wanneer en waarom gaan hand in hand.

Delen:

Wanneer verkoopt iemand zijn bedrijf

Je bedrijf ontdoen als je toe bent aan je pensioen, wordt in sommige gevallen afgeraden. Dat is namelijk niet altijd het beste moment om het van de hand te doen. Uit onderzoek blijkt inmiddels dat juist ondernemers tussen de veertig en vijftig jaar tot verkoop overgaan.

Wat iemand dan daarna gaat doen? We kennen de verhalen over de ondernemers die cashen en met de noorderzon vertrekken, een hutje op Ibiza aanschaffen of een villa in Spanje. Lege agenda, leeg hoofd, zwart gat. Zoiets.

Er zijn ook ondernemers die juist daarom (dat zwarte gat) hun bedrijf goed verkopen, wat hen de mogelijkheid geeft om opnieuw een onderneming te starten. Als het ondernemen iemand in het bloed zit, dan is dat vaak een volgende stap. Zeker als zo iemand nog maar net de veertig is gepasseerd. Er ligt nog een hele toekomst te wachten.

Bereken wat er aan financiële middelen nodig is

In alle gevallen is het van belang om bij een verkoop vooraf te berekenen wat iemand na verkoop nodig heeft aan financiële middelen om van rond te komen. Komt iemand daar goed uit met de verkoop dan ligt de eerste optie binnen handbereik. De tweede ook, maar wel of niet nog eens gaan ondernemen is dan een vrije keuze.

Een verkocht bedrijf als pensioenpot beschouwen kan ook, maar dan moet het wel voldoende opleveren om nog jaren van te kunnen leven. Dat is niet voor iedereen weggelegd en daarom is het belangrijk te handelen met een reële bedrijfswaarde. Het advocatenkantoor overdoen aan een ander, betekent dan ook dat er met klinkklare cijfers gerekend moet worden als het om de verkoop gaat.

Verkopen is niet altijd de beste oplossing

Experts waarschuwen er echter voor dat het niet altijd om het geld moet gaan. Als er flinke winst wordt gemaakt, kan het zelfs raadzaam zijn om niet te verkopen, om de eenvoudige reden dat iemand daar prima van kan leven en het stokje over kan dragen aan een ander die de honneurs waarneemt. Verkopen kon wel eens veel minder comfort opleveren.

Ligt er toch het plan tot verkoop dan kan het verhogen van de omzet de toekomstige verkoop bevorderen en is er in de tussenliggende periode de mogelijkheid om het bedrijf steeds een stukje meer onafhankelijk te maken van iemand als eigenaar. En andersom.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven