Wat doet een letselschade advocaat?

Delen:

Het is niet het meest bekende rechtsgebied in Nederland, letselschade. Als je de gemiddelde Nederlander vraagt naar wat een advocaat doet, dan gaat het meestal over strafrecht en soms nog over arbeidsrecht en persoon en familierecht. Maar letselschade is een rechtsgebied dat groeit. Dit komt onder andere omdat het aantal verkeersongelukken en bedrijfsongevallen nog altijd toeneemt. Maar wat doet een letselschade advocaat eigenlijk en waarom is dit rechtsgebied zo geliefd bij andere rechtsbijstandverleners?

De opkomst van de letselschade advocaat

We dachten allemaal dat door het ontdekken van thuiswerken sinds de coronacrisis het rustiger zou worden op de weg. Helaas is niks minder waar gebleken. De drukte op de wegen van voor de corona crisis is weer helemaal terug. Sterker nog, het verkeer neemt alleen maar toe. Het aantal auto’s blijft ook groeien. Sinds 2019 zijn er tot medio 2023 470.000 auto’s bijgekomen! Ook dit overigens deels als gevolg van corona omdat het openbaar vervoer niet reed of met beperkingen.

Dat het drukker is op de weg blijkt ook wel uit het feit dat het aantal verkeersopstoppingen het afgelopen jaar flink is gestegen, door drukte, maar ook door verkeersongelukken.

Het aantal auto ongelukken is dus door de drukte in het verkeer sterk toegenomen. Maar dit geldt ook voor het aantal fietsongelukken. Dit is vooral debet aan het feit dat steeds meer mensen een elektrische fiets hebben. Maar ook de introductie van de fatbike en elektrische steps heeft ervoor gezorgd dat een letselschade advocaat in Amsterdam of andere stad in Nederland het steeds drukker heef gekregen. Het aantal letselschade advocaten en andere belangenbehartigers is de afgelopen jaren dan ook hard gestegen. Maar wat doet een letselschade advocaat nu eigenlijk?

Wat doet een letselschade advocaat

Letselschade verhalen is niet eenvoudig. Gelukkig kan een slachtoffer van een verkeersongeluk, bedrijfsongeval of hondenbeet vaak kosteloos een letselschade advocaat inschakelen. Dit op basis van artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek. Op basis van dit wetsartikel maken de buitengerechtelijke kosten onderdeel uit van de schade. Zolang er dus niet geprocedeerd hoeft te worden, kunnen de advocaatkosten in rekening worden gebracht bij de aansprakelijke persoon of diens verzekeraar.

Wordt er gekozen voor een letselschade advocaat of andere belangenbehartiger, dan zal deze eerst de schuldvraag onderzoeken. Duidelijk moet immers worden wie er aansprakelijk gesteld kan worden voor de schadelijke gevolgen van een ongeluk. Is het duidelijk wie er schuldig en daarmee aansprakelijk is? Dan wordt deze persoon of diens verzekeraar aansprakelijk gesteld.

Na een ongeluk maakt het slachtoffer direct kosten en wordt er vaak ook direct schade geleden. Denk aan de zelfstandig ondernemer zonder personeel die zijn werk door het ongeluk niet meer kan verrichten. Een letselschade advocaat zorgt dan ook direct voor een voorschot op de letselschade vergoeding.

Een letselschade zaak duurt vaak lang, afhankelijk van de aard en ernst van het letsel en van de mate van discussie die er met de tegenpartij of diens verzekeraar is over het causaal verband en de hoogte van de schade. Daarom wordt er soms een medisch adviseur ingeschakeld. Ander werkzaamheden van een letselschade advocaat zijn:

  • Het opstellen van een schadestaat voor het berekenen van de hoogte van de letselschade vergoeding
  • Corresponderen en discussiëren met de letselschade jurist van de verzekeraar
  • Eventueel het starten van een gerechtelijke procedure

 

Waarom is de letselschade branche zo populair?

Het aantal belangenbehartigers in de letselschade branche is enorm en groeit ook nog steeds. Het gaat dan niet zo zeer om letselschade advocaten, maar ook om letselschade juristen en letselschade kantoren. De reden hebben wij hiervoor al verklapt, op grond van artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek komen de buitengerechtelijke kosten voor rekening van de aansprakelijke persoon, in de meeste gevallen een verzekeraar.

De kosten van rechtsbijstand worden dus in de regel betaald, dit maakt het lucratief voor veel personen om zich bezig te houden met de letselschadebranche, dit met alle gevaren van dien!

 

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven