Mediation naast rechtspraak
In de eerste plaats is het bij mediation naast rechtspraak van belang dat beide partijen aan enkele voorwaarden voldoen. Een voorwaarde om het traject te laten slagen, is dat beide partijen met elkaar in gesprek willen gaan. Daarbij geldt nog een voorwaarde en dat is dat beide partijen bereid zijn om ruimte te bieden in de onderhandelingen. Er zijn overal in het land mediators beschikbaar om een rol te spelen in een juridisch traject, zoals een mediator Amsterdam. Het heeft minder zin om voor mediation naast het juridisch traject te kiezen als er een principiële uitspraak van de rechter gewenst is. Of als er al eerder een mediator is ingeschakeld en dit proces niet tot succes heeft geleid.
Voordelen mediation in juridisch traject
Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het inschakelen van een mediator in een juridisch traject. Het is namelijk een middel om snel tot een oplossing te komen. In elk geval vaak sneller dan het doorlopen van het volledige juridische traject. Ook betekent mediation in een proces dat succesvol wordt afgerond dat de relatie tussen beide partijen geen verdere schade wordt berokkend. Het is ook mogelijk dat de relatie niet behouden blijft, maar dat na afloop van mediation beide partijen tevreden hun eigen weg verder gaan.
Aanpak complete conflict
In een gerechtelijke procedure is er uitsluitend aandacht voor het juridische conflict. Bij mediation is het mogelijk om het complete conflict aan te pakken. Daarbij is er dan niet alleen oog voor het verleden, maar ook oog voor de toekomst. Bovendien zijn diverse zaken met meerdere partijen op hetzelfde moment aan te pakken. Nog een voordeel is dat de totale kosten bij het inschakelen van een mediator doorgaans lager uitvallen dan de kosten van een gerechtelijke procedure. Bovendien spreken partijen zelf af wat er in de overeenkomst komt te staan. Dat biedt het voordeel dat beide partijen de uitkomst in eigen hand hebben.