Wat gebeurt er met je sociale media na je dood?

In de afgelopen jaren is sociale media een integraal onderdeel geworden van ons leven. We delen onze gedachten, foto's, video's en herinneringen met vrienden en familie over de hele wereld. Maar wat gebeurt er met al die digitale sporen die we achterlaten op sociale media nadat we zijn overleden?

Delen:

ExpressVPN deed hier onderzoek naar, in dit artikel vertellen we je meer over het regelen van digitale erfenissen.

De behandeling van sociale media data na de dood is nog steeds een relatief nieuw en complex onderwerp. Regels verschillen van platform tot platform en kunnen afhangen van verschillende factoren, zoals de specifieke beleidsmaatregelen van het platform en de wetgeving in verschillende landen. In Nederland bestaat er geen wet die digitale erfenissen regelt. Kom je dus te overlijden? Dan zullen nabestaanden niet automatisch recht krijgen op je digitale data. Het is dus belangrijk dit zelf te regelen.

Handig is dat de meeste sociale mediaplatforms privacy instellingen hebben waarmee gebruikers vooraf kunnen bepalen wat er met hun account moet gebeuren na hun dood. Ze kunnen bijvoorbeeld een vertrouwde contactpersoon aanwijzen die toegang krijgt tot hun account of ze kunnen specifieke instructies achterlaten over het verwijderen of bewaren van bepaalde inhoud. Deze instellingen kunnen mensen helpen om controle te hebben over hun digitale nalatenschap.

Inactiviteitsbeleid van X
Het kan zijn dat enkele sociale media platforms accounts automatisch zullen verwijderen of deactiveren na een periode van inactiviteit wanneer er vooraf niet is doorgegeven wat er met een account moet gebeuren na het overlijden. Dit is bij X (voorheen Twitter) het geval. Het inactiviteitsbeleid van X categoriseert een account als inactief als het de afgelopen 30 dagen niet is gebruikt. Vóór de overname van Elon Musk was dit nog zes maanden.

Facebook en Instagram
Sommige sociale mediaplatforms bieden echter ook specifieke opties voor het omgaan met accounts van overleden gebruikers. Ze kunnen bijvoorbeeld een herdenkingsstatus toekennen aan het account, waardoor het zichtbaar blijft voor vrienden en familie. Facebook en Instagram bieden deze functie. Je kunt in dit geval dan een contactpersoon voor je nalatenschap aanwijzen zodat deze persoon je account kan beheren zodra deze wordt omgezet naar een “gedenkaccount”. Naast de naam van de gebruiker komt dan “Gedenken” te staan.

Digitale erfenis regelen
Het regelen van je digitale erfenis is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je online aanwezigheid en gegevens worden beheerd volgens jouw wensen na je overlijden. Hier zijn enkele tips om je digitale erfenis op een effectieve manier te regelen:

  1. Maak een lijstje van al je online accounts, zoals sociale media, e-mail, cloudopslag, financiële accounts, online abonnementen en andere platforms waarop je persoonlijke gegevens hebt opgeslagen. Noteer de gebruikersnamen en wachtwoorden van deze accounts en bewaar de lijst op een veilige plaats.
  2. Elk online platform heeft zijn eigen beleid met betrekking tot het beheer van accounts van overleden gebruikers. Neem de tijd om de voorwaarden hierover te lezen. Sommige platforms bieden specifieke opties voor het beheer van je account na je overlijden.
  3. Wijs een vertrouwde contactpersoon aan: Sommige sociale mediaplatforms bieden de mogelijkheid om een vertrouwde contactpersoon aan te wijzen. Deze persoon kan (beperkte) toegang krijgen tot je account na je overlijden en bepaalde acties ondernemen, zoals het beheer van je profiel of het downloaden van gegevens. Zorg ervoor dat je deze persoon informeert en dat ze akkoord gaan met de verantwoordelijkheid

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven