Wat is de etiquette in de rechtszaal?

Strafrechtadvocaat, jurist of rechter, ligt jouw toekomst in de rechtbank? Al van kleins af aan droom je ervan de juridische kant op te gaan en het onrecht in de wereld te bestrijden. Je ziet al voor je hoe je in toga in de rechtbank staat om een pleidooi te voeren of om uitspraak te doen over de zaak. Om je voor te bereiden op een toekomst in de rechtszaal, kies je een geschikte studie die bij jou past. Denk aan een studie Rechten of Sociaal Juridisch Dienstverlening, net wat nodig is om jou te brengen waar je naartoe wilt. Om advocaat te worden heb je meer nodig dan alleen een afgeronde opleiding, je moet ook weten welke etiquettes in de rechtszaal heersen. Deze etiquette lees je in de volgende blog.

Delen:

Respect tegenover de rechter

De rechter heeft letterlijk het laatste woord in de rechtszaal. Hij of zij zal bepalen welke maatregel wordt opgelegd in de zaak. De rechter representeert de rechtbank en de wetgeving. Wanneer hij/zij als laatste binnenkomt, wordt iedereen geacht om op te staan. Dit is een teken van respect tegenover de rechter en tegenover de rechtsgang. De rechter leidt de zitting en bepaalt wie aan het woord komt. Het is dan ook niet geoorloofd om de rechter in de rede te vallen.

Kledingvoorschriften

In de rechtbank zijn de juristen, rechter, advocaten en griffier te herkennen aan hun toga. Dit is een zwart gewaad met een witte bef. Buiten de rechtszaal dragen advocaten vaak plechtige kleding, als een driedelig pak met stropdas. Op een regenachtige dag kun je het niet maken om in regenjas en gevoerde regenlaarzen te verschijnen. Regent het, dan zorg je ervoor dat je een auto tot je beschikking hebt zodat je niet nat regent en formeel gekleed bij je cliënt of bij de rechtbank aankomt.

Jargon

Hoewel iedereen geconfronteerd kan worden met het strafrecht, zijnde slachtoffer of dader, is dit een ingewikkelde wereld waar men weinig van afweet. Zeker omdat er veel gebruik wordt gemaakt van jargon dat bestaat uit moeilijke termen. Wil je de juridische wereld in, dan staan je boeken vol vaktermen te wachten. Termen die je tijdens je opleiding zult leren en die je in jouw toekomst als jurist nodig zult hebben. De ingewikkelde taal dient onderdeel te worden van je vaste vocabulaire. Dat is niet alles, ook het Nederlandse wetboek met honderden artikelen en ingewikkelde formuleringen wordt onmisbaar in je boekenkast.

Geen emoties

De juridische wereld is een ingewikkelde wereld. Waar je streeft naar gerechtigheid, zal je in de rol van advocaat ook bewust moeten zijn van een objectieve blik. Het is essentieel dat je volledig vanuit de feiten naar de zaak kijkt, zonder je te laten leiden door eventuele emoties. Met name voor advocaten die een verdachte begeleiden is dit absoluut genoodzaakt. Omdat iedereen recht heeft op een eerlijk proces, word je wel geacht om hem of haar te ondersteunen. Ook als je niet achter de daden van de verdachte staat.

 

 

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven