Wat is een 3d printer en hoe werkt deze technologie?

Toen je jonger was moet je natuurlijk een spreekbeurt geven op de basisschool voor je medescholieren. Je printte dan veel papieren uit waarop van alles stond over het onderwerp van je spreekbeurt. Als je bijvoorbeeld een spreekbeurt zou geven over de Galapagos eilanden dan zou je een foto van Charles Darwin en zijn theorie uit kunnen printen. Vervolgens kon je dan deze papieren mooi uitdelen aan je klasgenoten. Zo konden zij er ook meer over leren.

Delen:

Wat is een 3d printer en h

Tegenwoordig kan dat dus eigenlijk niet meer op het werk. Het is veel beter om het daadwerkelijke onderwerp mee te nemen. Dat kun je doen met behulp van CNC freeswerk, maar ook met een 3d printer. 

Hoe werkt 3d printen?

3d printen Utrecht kan natuurlijk ook in andere delen van Nederland, maar het is wel relatief lastig om te snappen. Dit is natuurlijk met name het geval voor de leek. Om te kunnen 3d printen heb je uiteraard een ontwerp nodig. Voor je werk kan dit bijvoorbeeld een prototype van je nieuwe concept zijn, maar bij de Galapagos eilanden kun je kiezen voor een schildpad of iets dergelijks. Het model zul je helemaal zelf moeten ontwerpen, waarvoor je gebruik kunt maken van een software die bij de printer geleverd wordt. Ook kun je een ontwerp downloaden van een website. Thingiverse is hiervan een goed voorbeeld. 

Hoe maak je zo’n 3D object dan? 

Een 3d object is natuurlijk hartstikke handig om te hebben om je concept helemaal duidelijk te maken tegenover je collega’s. Het maken hiervan is dus niet altijd even gemakkelijk, maar eigenlijk is het ook weer niet zo’n zware klus. 3d printen is tegenwoordig namelijk helemaal niet zo moeilijk. Hiervoor kun je een speciale dienst inhuren, maar je kunt er tevens voor kiezen om zelf een 3d printer aanschaffen. Zo’n apparaat is tegenwoordig bovendien ook niet heel duur meer, terwijl ze ook nog eens sneller worden. 

Wat voor materialen kan ik gebruiken?

Als je 3d wilt gaan printen dan moet je uiteraard een keuze maken voor wat voor materiaal je wilt gebruiken. Zo is metaal 3d printen onder meer mogelijk, maar dit is niet de meest voorkomende keuze. Mensen kiezen namelijk vaker voor een kunststof. Dit komt onder meer doordat het niet met alle 3d printers mogelijk is om metaal te printen. Kunststoffen materialen kunnen daarentegen wel vaak. Materialen die veel gebruikt worden bij het 3d printen zijn onder meer PLA en ABS. 

Hoe print een 3D printer?

Het ontwerp dat je hebt gecreëerd zal in een bouwtekening omgetoverd worden voordat het geprint kan worden. Nadat de bouwtekening klaar is zal de printer beginnen met het proces. Het model moet hierbij wel gestuurd worden, dit wordt gedaan met behulp van een printer kabel, wifi of geheugenkaart. Uiteraard heb je hiervoor materiaal nodig, wat door de printkop gesmolten en geprint zal worden in lagen. Helaas kan dit wel eens misgaan, maar dat komt tegenwoordig niet heel vaak meer voor. Gaat het wel mis? Probeer het dan nog eens. 

Wat voor 3D printer moet ik kopen?

Natuurlijk heb je om 3d te kunnen printen wel een 3d printer nodig, dat is niet meer dan logisch. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei maten en vormen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een zelfbouwpakket aan te schaffen. Dit is uiteraard vele malen goedkoper, maar het zal veel werk zijn om het pakket uit te kunnen voeren. Daarnaast heb je hiervoor ook zeker wel kennis nodig. Voor een beginner is het dan ook niet verstandig om zo’n zelfbouwpakket aan te schaffen, zij kunnen beter een complete 3d printer aanschaffen. 

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven