Vandaag is je werkgever naar je toegekomen met het verzoek om wederzijds uit elkaar te gaan. Je weet niet wat hiermee wordt bedoeld en je vraagt je af wat je rechten zijn. In deze blog breng ik het speelveld van ontslag met wederzijds goedvinden in kaart, zodat je weet waar je staat.
Wat houdt met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan in?
Ontslag met wederzijds goedvinden is een ontslagvorm die in de praktijk vaak voorkomt. Het is een relatief prettige manier van uit elkaar gaan. De werkgever stelt een vaststellingsovereenkomst op. Daarin staan alle afspraken over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst, zoals de hoogte van de transitievergoeding en opzegtermijn. Het kan zijn dat je ondersteuning nodig hebt bij het onderhandelen van je beëindigingsovereenkomst. Een ervaren arbeidsjurist kan dan uitkomst bieden.
Wat moet er verplicht in een vaststellingsovereenkomst staan?
- Naam en adres van de werkgever;
- Je eigen naam en adres;
- 14 dagen bedenktijd, staat dit er niet in is het 3 weken;
- Initiatiefnemer ontslag en reden ontslag;
- Dat er geen dringende reden is voor het ontslag;
- Dat het gaat om beëindiging met wederzijds goedvinden;
- De datum waarop de arbeidsovereenkomst eindigt;
- De afspraak wanneer je werkgever een eindafrekening maakt;
- De datum en plaats waarop jij en werkgever de overeenkomst hebben ondertekend.
Wat kun je ertegen doen als je het niet eens bent?
Als je het niet eens bent met de afspraken in de vaststellingsovereenkomst, dan heb je al het recht om te onderhandelen of zoals gezegd een arbeidsjurist in te schakelen. Hou vooral rekening met de hoogte van je ontslagvergoeding en controleer of je recht op een WW- of ZW-uitkering veilig is. Een ontslagvergoeding kun je zelf uitrekenen. Voor de eerste tien gewerkte jaren krijg je een derde maandsalaris per gewerkt jaar. Na tien jaar krijg je een half maandsalaris per gewerkt jaar.
Wat kun je na een akkoord doen?
Als je toch akkoord gaat met de vaststellingsovereenkomst werk je meestal nog enkele weken door. Probeer in de tussentijd op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Lukt het niet om op tijd een nieuwe baan te vinden? Dan kun je bij ontslag met wederzijds goedvinden meestal een WW-uitkering krijgen, mits je voldoet aan de voorwaarden voor een WW-uitkering. Stelt niet je werkgever, maar jijzelf voor om je dienstverband te beëindigen? Dan krijg je geen WW-uitkering.