Wat te doen bij letselschade en hoe wordt dit vergoed?

Delen:

Er is sprake van letselschade in gevallen wanneer er een verwonding aan lichaam (of geest) aan te tonen is, en als dit schade veroorzaakt. Financiële schade bijvoorbeeld, is het gevolg van het letsel. We hebben in onze cultuur te maken met materiële en immateriële letselschade. Materiële letselschade heeft betrekking op alle mogelijke kosten ten gevolge van het ongeval. Immateriële letselschade staat in de volksmond ook wel bekend als ‘smartengeld’ en gaat over de immateriële schade die is opgelopen, bijvoorbeeld trauma, pijn, angst. In de Verenigde Staten is het gebruikelijker om een claim vergoed te krijgen dan in Nederland. Toch kan men ook in Nederland recht hebben op een schadevergoeding. Letsel tijdens het werk is een ongelukkige realiteit voor veel werknemers. Als een werknemer tijdens het werk gewond raakt, is het belangrijk te weten welke stappen er ondernomen moeten worden om het letsel vergoed te krijgen. Hieronder beschrijven we de gangbare procedure van het gewond raken op het werk, tot aan de schadevergoeding.

Meld letsel bij de werkgever

Ten eerste is het cruciaal om het letsel zo snel mogelijk aan de werkgever te melden. Gebeurt dit niet, dan kan dit leiden tot een lagere of helemaal geen schadevergoeding. Nadat het letsel is gemeld, moet er waarschijnlijk wat papierwerk ingevuld worden en een vergadering met de verzekeringsmaatschappij van de werkgever worden bijgewoond.

Recht op schadevergoeding?

Tijdens dit gesprek zal de verzekeringsmaatschappij vragen stellen over hoe het letsel is ontstaan en welke behandeling er tot dan toe heeft plaatsgevonden. Discrepanties in deze gesprekken kunnen leiden tot een lagere vergoeding of een weigering van de uitkering. Als de werknemer als gevolg van het letsel niet kan werken, kan de verzekeringsmaatschappij van de werkgever een tijdelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering uitkeren. Deze uitkeringen zijn bedoeld om werknemers te helpen medische rekeningen en verloren loon te betalen totdat ze weer aan het werk kunnen.

Als het letsel ernstig is en resulteert in langdurige invaliditeit, kan de werknemer in aanmerking komen voor permanente invaliditeitsuitkeringen. Deze uitkeringen kunnen financiële hulp bieden voor zaken als medische rekeningen, revalidatiekosten, psychologische kosten en zelfs huishoudelijke uitgaven. Het verschilt per situatie welke schade er wel en niet vergoed kan worden, en wat de schade waard is.

Een schadevergoeding ontvangen na letsel te hebben opgelopen als werknemer, is nog niet zo vanzelfsprekend. Met een goede letsel advocaat maakt de werknemer een stuk sneller kans op een vergoeding.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven