Wat zijn je rechten als fietser op de weg?

Als fietser maak je deel uit van het verkeer en heb je je simpelweg ook aan de regels te houden. Zo stop je voor een rood stoplicht en geef je voorrang wanneer dit van je gevraagd wordt. Toch zijn de rechten die je als fietser op de openbare weg hebt, vaak net even anders dan wanneer je in een auto of op een scooter zit. Voornamelijk doordat je op de fiets een stuk kwetsbaarder bent, zal een rechter in het geval van een juridische procedure betreffende een ongeval eerder partij kiezen voor de fietser, dan dat de automobilist in het gelijk wordt gesteld. Hoe dit in de praktijk precies werkt en welke rechten je als fietser hebt, leggen we je aan de hand van een aantal voorbeelden in dit artikel uit.

Delen:

Voorrangsregels

Als fietser moet je je houden aan de voorrangsregels die gelden op de weg. Dit betekent dat je in sommige gevallen voorrang hebt en in andere gevallen voorrang moet verlenen. Als een automobilist of andere weggebruiker jou in gevaar brengt door geen voorrang te verlenen, heb je het recht om je ongenoegen kenbaar te maken en eventueel melding te maken. Nu zal dit in de praktijk natuurlijk vaak worden afgedaan met wat boze blikken tot het moment dat je betrokken raakt bij een ongeval, waarbij er door een automobilist bijvoorbeeld geen voorrang is verleend aan jou als fietser. Bij eventuele schade zal de verzekering van de andere partij deze aan je vergoeden. Dit geldt niet alleen voor de schade aan je fiets, maar ook wanneer je net een nieuwe leren schoudertas voor heren hebt gekocht en deze ook kapot is doordat je bent gevallen. Laat je dus niet te eenvoudig afschepen met een voorstel, maar schakel altijd een expert in om je hierin bij te staan.

De dode hoek

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden als fietser is de dode hoek van vrachtwagens en andere grote voertuigen. Deze dode hoek kan ervoor zorgen dat de bestuurder jou als fietser niet ziet. Daarom is het van groot belang om extra voorzichtig te zijn wanneer je je naast of achter zo’n voertuig bevindt. Nu zijn de meeste nieuwe voertuigen wel uitgerust met camera’s, maar kan ook de chauffeur op een moment van onoplettendheid even iets over het hoofd zien. Je kunt daarom dus ook beter wat meer afstand nemen en even wachten, dan dat je straks betrokken raakt bij een vervelend ongeluk en te maken krijgt met letselschade.

Telefoongebruik op de fiets

Het gebruik van een telefoon in de auto is natuurlijk al enige jaren verboden. Dit geldt sinds 1 juli 2019 en moet tal van onnodige verkeersslachtoffers voorkomen. Het is natuurlijk ook levensgevaarlijk om tijdens het fietsen een appje te sturen of te kijken waar je naartoe moet. Om ervoor te zorgen dat je niet in de verleiding komt om je telefoon toch te pakken, is het aan te raden een telefoon tasje te kopen, zodat je telefoon wel binnen handbereik is in het geval van nood, maar je niet in de verleiding komt deze onder het fietsen te gebruiken. Wil je je telefoon toch gebruiken als navigatie, haal dan een speciale telefoonhouder waar je je telefoon in kunt doen tijdens het fietsen.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven