Wat zijn je rechten als zwangere vrouw op de werkvloer?

Als zwangere vrouw heb je natuurlijk de nodige rechten op de werkvloer. Het recht wat de meesten waarschijnlijk wel kennen, is het recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Dit zijn er vaak 4 voor de uitgerekende datum en 12 nadat je bent bevallen. Toch zijn er daarnaast nog veel meer rechten die je als zwangere vrouw zeker moet weten. Het is namelijk belangrijk om te weten wat deze rechten inhouden, zodat je ervoor kunt zorgen dat je werkgever ze naleeft en je een veilige en gezonde werkomgeving hebt tijdens je zwangerschap. Omdat het er een flink aantal zijn, hebben we de belangrijkste er voor je uitgehaald en deze verder voor je uitgewerkt.

Delen:

Recht op aangepast werk

Wanneer je zwanger bent, heb je het recht om aangepast werk te vragen als je huidige werkzaamheden niet meer geschikt zijn voor je fysieke gesteldheid. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je werk veel fysieke inspanning vereist of als er bepaalde risico’s zijn voor jou of je ongeboren kind. Je kunt met je werkgever bespreken welke aanpassingen er mogelijk zijn, zoals lichter werk, aangepaste werktijden of extra pauzes. Je kunt je namelijk voorstellen dat veel tillen niet bepaald prettig zijn. Allereerst voor je rug, maar ook de rest van je lichaam, zoals je borsten, kunnen een stuk gevoeliger zijn. Nu kun je ter ondersteuning wel een voedingsbeha dragen, maar dat kan natuurlijk niet helemaal de bedoeling zijn.

Recht op extra pauzes en rusttijden

Zwanger zijn vraagt enorm veel van een vrouw. Niet alleen mentaal, maar natuurlijk ook fysiek. Het is dan niet alleen belangrijk dat je het jezelf een stuk gemakkelijker maakt door het dragen van comfortabele kleding zoals een meegroei bh, zwangerschapsbroek en een trui die wat wijder zit, maar ook dat je voldoende rust neemt. Tijdens je zwangerschap heb namelijk ook het recht op extra pauzes en rust, mocht dit nodig zijn. Deze zijn bedoeld om je de gelegenheid te geven om te rusten en eventuele klachten te verminderen. Het aantal extra pauzes en rusttijden kan per persoon verschillen, afhankelijk van de aard van het werk en eventuele medische adviezen. Bespreek dit daarom altijd samen met je verloskundige en daarna met je werkgever.

Recht op discriminatie

Ben jij zwanger en heb je een tijdelijk contract of ben je aan het solliciteren? Dan mag dit nooit een reden zijn om je contract niet te verlengen of je niet aan te nemen. Heb je het gevoel dat dit wel het geval is en is er nooit enige aanleiding geweest om te denken dat je werkgever niet met je verder zou willen? Dan is het belangrijk dit duidelijk te maken bij je werkgever of anders bij een speciale instantie die hierover gaat. Je verwacht het in deze moderne tijd niet meer, maar het gebeurt jammer genoeg nog steeds.

 

Zwangerschap mag nooit een reden zijn voor discriminatie. Je hebt het recht om niet gediscrimineerd te worden op basis van je zwangerschap, zowel tijdens sollicitatieprocedures als op het werk zelf. Als je merkt dat je gediscrimineerd wordt vanwege je zwangerschap, is het belangrijk om dit te melden bij je werkgever of bij een speciale instantie die hierover gaat.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven