Wat zijn je rechten en plichten bij het leasen van een auto?

Besluit je om een auto te gaan leasen, dan is het belangrijk dat je je ervan bewust bent dat je een contractuele verplichting aangaat voor het betalen van een vast bedrag per maand gedurende een vaste looptijd. Bij het afsluiten van een contract horen dus ook rechten en plichten voor zowel de leasemaatschappij als degene die de auto least. Omdat dit lang niet bij iedereen bekend is, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet. Er is namelijk niets zo vervelend als dat je gedurende de looptijd van je contract voor verrassingen komt te staan, zoals bijvoorbeeld het claimen van een bepaalde schade of andere kosten die voor jouw rekening komen.

Delen:

Het is je plicht om aan de betalingsverplichting te voldoen

Op het moment dat je een krabbel zet onder het contract, ga je daarmee direct een betalingsverplichting aan. Het is daarom dus ook belangrijk dat je deze conform afspraak nakomt. Doe je dit niet, dan kunnen hier allerlei vervelende consequenties aan verbonden zitten, waarbij zelfs een vroegtijdige ontbinding van het contract tot de mogelijkheden behoort. De kosten die hiermee gemoeid gaan zijn enorm, dus is het verstandig het afgesproken bedrag iedere maand netjes op tijd over te maken aan de leasemaatschappij.

Schade afhandeling bij zowel nieuwe als occasion lease auto’s

Het is tegenwoordig steeds populairder om geen nieuwe auto, maar een occasion te leasen. Een occasion leasen is in verhouding vaak veel voordeliger, omdat je een auto met meer opties krijgt, voor minder geld. Het verschil zit hem in het feit dat je een auto hebt die een paar jaar oud is en vaak al de nodige kilometers op de teller heeft staan. Welke optie je ook kiest, in beide gevallen is het aan de leasemaatschappij om te zorgen voor een goede en vooral ook correcte schadeafhandeling. Dit begint al bij het opnemen van de schade, gevolgd door het eventueel regelen van vervangend vervoer. Vooral wanneer je de auto gebruikt voor woon-werkverkeer, is het niet bepaald prettig om een paar dagen of zelfs langer zonder auto te moeten.

Je hebt recht op een goed onderhouden auto

Bij het aangaan van een leaseovereenkomst is het aan jou de plicht om netjes op tijd te betalen en heeft de leasemaatschappij de plicht om je te voorzien van een goed onderhouden auto. Dit geldt niet alleen bij aflevering van de auto, maar ook wanneer je auto bijvoorbeeld te maken krijgt met slijtage aan bepaalde onderdelen. Let daarbij wel goed op welke afspraken hierover zijn gemaakt. Kies je voor een operational lease, dan zitten alle kosten bij deze prijs in. Kies je voor een financial lease, dan betaal je vaak alleen voor de auto die na de looptijd volledig jouw eigendom is. Uiteraard is niet alleen de leasemaatschappij verantwoordelijk voor de auto, maar ben jij dit als leaser ook. Het is daarom dus ook een plicht om zelf het nodige te doen om de auto netjes te onderhouden. Dat wil zeggen dat je eventuele schade en gebreken tijdig meldt en zorgt dat zaken zoals de bandenspanning, oliepeil en ook de buitenkant van de auto regelmatig wordt gecheckt.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven