‘Website BrandMR is misleidend’

Het vermelden van advocaten op de website van BrandMR is volgens de Raad van Discipline ’s-Gravenhage misleidend. De website van de juridische dienstverlener BrandMR meldt dat advocaten ‘klaar staan’, terwijl deze advocaten hebben erkend dat ze niet mogen werken voor niet-verzekerde cliënten. “De presentatie van verweerders op de website van BrandMR geeft een misleidend beeld en dat is in strijd met artikel 7.4 van de Verordening op de Advocatuur,” oordeelt de Raad.

Delen:

Website BrandMR is misleidend
Foto: Chris van Houts

Deken Arjan van Rijn van de Haagse Orde had een tuchtprocedure aangespannen tegen tien advocaten van SRK die staan vermeld op de site van BrandMR. Advocaten in dienst van verzekeraars mogen alleen verzekerden bijstaan.  Die regel van artikel 5.11 van de Verordening op de Advocatuur (Voda) werd ooit geïntroduceerd om de kwaliteit van de advocatuur te waarborgen. Zo moet worden voorkomen dat het werk van de advocaat “ten dienste van het winststreven van zijn werkgever staat”.

De tuchtrechter haalt artikel 7.4 van de Voda aan, waarin staat dat een advocaat onjuiste, misleidende of onvolledige informatie vermijdt over de manier waarop hij zijn praktijk uitoefent of samenwerkt. Daarom geeft de Raad de deken gelijk.

Versoepeling

Donderdag stemde het College van Afgevaardigden van de NOvA in met een versoepeling vanaf 1 januari van de regels voor advocaten van rechtsbijstandsverzekeraars. Maar dat is volgens de Raad geen reden om een oogje dicht te knijpen, omdat de deken niet zelfstandig op een wijziging van de regels vooruit kan lopen.

De advocaten zijn verder van mening dat deze regel in strijd is met artikel 10 van Europees Verdrag (EVRM), maar ook dat argument werd van tafel geveegd: BrandMR heeft uitingsvrijheid, maar moet zich wel aan de regels houden.

De klacht van de deken is gegrond verklaard. Er wordt geen maatregel opgelegd aan de advocaten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven