Weer meester over jezelf door coaching

Coaching lijkt nog steeds vaak in de taboesfeer te zitten, terwijl wij weten dat veel advocaten de weg naar coaching gelukkig succesvol weten te vinden.

Delen:

SC_200527_Depositphotos_23009578_s-2019

Het is dan ook goed dat er in Mr. aandacht is voor ‘coaching van advocaten’, stelt Bianca Kamphuis in deze bijdrage. Zij is directeur van MentaVitalis / Elestia, een organisatie die in 2019 ruim zeshonderd coachingstrajecten uitvoerde voor zakelijke professionals, waaronder 145 advocaten.

Coaches gaan eigenlijk, net als advocaten, voor hun cliënten door het vuur. Coaching is een onbeschermd vak en daarom reageren sommigen als een wesp gestoken als het ‘vak’ lijkt te worden aangetast. Daarbij moet je wel het geheel kunnen overzien en niet oordelen. Want een goede coach biedt ruimte, laat de cliënt zelf tot de oplossing en inzichten komen en faciliteert op een fijne en gelijkwaardige manier het proces om daar te komen waar de cliënt/coachee naartoe wil: duurzame gedragsverandering vanuit eigen kracht en autonomie. En dat doen vast ook alle gerespecteerde coaches in het Mr.-artikel, daar twijfel ik niet aan.

Coachingsvragen

Advocaten zijn gedreven mensen met passie voor hun vak. Zij werken hard voor hun cliënten en hebben een drive om lang door te gaan. Hierdoor kan spanning ontstaan en dat is een voedingsbodem voor stress. Thema’s waar advocaten ondersteuning bij vragen, zijn:

  • Hoe ga ik om met de werkdruk?
  • Hoe zorg ik voor een gezonde werk-privébalans?
  • Hoe zorg ik voor meer intrinsieke motivatie?
  • Hoe zorg ik voor meer zelfvertrouwen?
  • Hoe ga ik beter om met mijn neiging tot perfectionisme?
  • Hoe ga ik beter om met de druk die bij prestaties komt kijken?

Harder werken is niet de oplossing

Advocaten vinden het niet erg om veel werk te verzetten en lange dagen te maken, maar dat is tegelijkertijd ook hun valkuil. Ze negeren fysieke en mentale signalen die aangeven dat ze roofbouw plegen op lichaam en geest. Het wordt dan vaak overleven in plaats van ondernemen. Een gevleugelde uitspraak binnen de advocatuur luidt ‘I want it yesterday’, en dat geeft goed aan wat er van advocaten wordt verwacht. De druk van buitenaf is enorm, vaak zijn er ad hoc zaken en zit je tegelijkertijd midden in een proces. Als het niet goed gaat, ga je vaak nog harder werken, terwijl dat niet de oplossing is. Je moet het dan vaak juist ánders doen.

Social media

Wat tevens een grote rol speelt zijn de prikkels van (social) media. Ook nu, in coronatijd. Je hebt je werk (24 uur per dag bereikbaar), een privéleven én veel prikkels vanuit de media. Je brein raakt overvoerd en er is geen ruimte meer voor ‘denken’.

Srini Pillay, coach en assistent-professor psychiatrie aan Harvard Medical School en Harvard Business School bepleit dan ook hoe belangrijk het is om je brein af en toe wat rust te geven: laat je gedachten regelmatig de vrije loop, dagdroom, rommel wat aan en laat de boel eens de boel. Dan ontstaat er ruimte voor creatieve ideeën, minder stress en oog voor anderen.

Transparantie en samenwerking binnen de advocatuur

Uit onderzoek blijkt dat als werkdruk, stress en persoonlijke omstandigheden op kantoor bespreekbaar zijn, je een betere balans tussen werk en privé zal ervaren. Je voelt je er dan niet meer zo alleen voor staan. Het bespreken en aanpakken van waar je tegenaan loopt, levert vaak meteen perspectief op. Daardoor krijg je weer energie en kun je weer vooruit.

Een betere advocaat door voor jezelf te zorgen

Een goede professional zorgt goed voor zichzelf. Zorg daarom dat niet alleen je kennis up-to-date is, maar dat je ook fysiek en geestelijk in orde bent. Dit klinkt misschien wat soft maar dat is het niet. Let op voldoende slaap, goede voeding, regelmatig beweging (het liefst buiten) en een enigszins regelmatige dag-structuur. Doe ook leuke dingen.

Ruimte voor verandering

Je staat altijd op de bres voor je cliënt, maar wie zet zich eigenlijk in voor jou als advocaat? Het is echt nodig dat je jezelf en je dierbaren ook regelmatig op nummer één zet. Vind je dat lastig? Bespreek het met iemand die je vertrouwt of zoek hulp. Er is altijd ruimte voor verandering, juist als je het veel te druk hebt.

Anders kijken

Veerkracht gaat niet alleen om het terugveren naar het oude, maar ook over groeien en leren. Op deze manier blijf je ‘in beweging’.

Als je leert anders te gaan kijken naar zaken en meer te handelen vanuit jezelf, dan doorbreek je het overmatig gevoel van verantwoordelijkheid en ontwikkel je effectievere denkstrategieën. Dit anders kijken kun je op verschillende niveaus bereiken namelijk:

  • Praktisch gericht: communicatie, ontwikkelen van vaardigheden (persoonlijk leiderschap, eigen regie)
  • Mentaal gericht: duidelijker krijgen van visie, toekomstperspectief, balans werk en privé
  • Emotioneel gericht: omgaan met emoties van jezelf en anderen, omgaan met energie of het gebrek daaraan

Als je hiermee aan de slag gaat, leer je om oude patronen los te laten en zodoende meer grip te krijgen op je leven. Dit geeft rust, werkt bemoedigend en stimuleert om door te zetten.

Op deze manier word je weer meester over jezelf.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven