Minister Weerwind steekt 26 miljoen euro in sociale advocatuur

Het kabinet trekt 26 miljoen euro uit voor inflatiecompensatie van sociaal advocaten en mediators. Daarmee wordt invulling gegeven aan de Kamermotie die opriep tot een noodinvestering.

Delen:

Minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66). Foto: Martijn Beekman

In de laatste week voor het verkiezingsreces nam de Tweede Kamer nog gauw de motie-Sneller aan, waarin met spoed werd aangedrongen op een financiële injectie voor de sociale advocatuur die het water aan de lippen staat. In de motie (ondertekend door D66, CDA, SP, PvdA/GroenLinks, PvdD en ChristenUnie) werd erop gewezen dat de tariefindexatie van 0,67% ver achterbleef op de consumentenprijsindexinflatie van 5,6%.

Belangrijk werk

Demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming (D66) geeft nu invulling aan dit verzoek met een eenmalige subsidie. Daarmee sluit de compensatie volgens hem beter aan “bij de kosten die zij maken in hun belangrijke werk.” De minister ziet dat in dat inflatie de hele samenleving heeft geraakt – en dus ook rechtsbijstandverleners. “De oproep in de motie-Sneller heb ik duidelijk gehoord. Ik wil deze beroepsgroep steunen waar mogelijk.”

Direct op de rekening

De compensatie wordt automatisch uitgekeerd via de Raad voor de Rechtsbijstand en hoeven dus niet apart te worden aangevraagd. Het uitgekeerde bedrag hangt af van het aantal toevoegingen, piketmeldingen en extra uren in de periode tussen 1 oktober 2022 en 1 oktober 2023. In de begeleidende Kamerbrief rekent Weerwind een voorbeeld voor: “50 reguliere toevoegingen x € 46,32 + 10 lichte adviestoevoegingen x € 11,33 + 20 piketmeldingen x € 15,48 + 100 toegekende extra uren x € 5,55 = € 3.293,90 (excl. btw) aan compensatie.”

Commissie

De noodinvestering is incidenteel, maar gaat gepaard met de belofte dat de minister eraan zal werken dat rechtsbijstandvergoedingen in de toekomst beter aansluiten op de praktijk. Er komt voor het einde van het jaar nog een “onafhankelijke commissie” om te onderzoeken hoeveel tijd verschillende zaaksoorten gemiddeld kosten, en of de vergoedingen bijstelling behoeven.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven