Welke rechten en plichten heb je bij het afnemen van een microsoft licentie?

Als je ervoor kiest om één of meerdere Microsoft licenties af te nemen, zijn er bepaalde rechten en plichten waar je bewust van moet zijn. Het is namelijk wel belangrijk dat je niet alleen weet wat je allemaal mag verwachten, maar ook dat je weet welke verantwoordelijkheden je hebt. Je maakt immers wel gebruik van de software van een externe partij, die daar wel bepaalde voorwaarden aan verbindt. Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat je je misschien niet bewust bent van je rechten, maar vooral ook je plichten, hebben we de belangrijkste punten voor je uitgezocht en in dit artikel voor je uitgewerkt.

Delen:

Het recht tot toegang

Door het aanschaffen van een Microsoft licentie krijg je toegang tot een enorm aanbod aan software en diensten die door Microsoft worden aangeboden. Dit omvat onder andere besturingssystemen, productiviteitstools, communicatieplatforms en cloudopslag. Deze software en diensten kunnen je helpen om efficiënter te werken en betere resultaten te behalen. Vooral wanneer het gaat om grotere bedrijven, is het belangrijk dat ze wel weten welke licenties ze allemaal nodig hebben. Microsoft heeft namelijk het recht om een audit te laten uitvoeren op locatie. Het is daarom verstandig om het onderhandelen over Microsoft licenties uit te besteden aan een externe partij zoals Licenseq die hier jarenlang ervaring mee heeft. Dit zorgt er niet alleen voor dat je zeker weet dat je aan alle eisen voldoet, maar ook dat je een goede prijs betaalt.

Gratis updates

Software moet regelmatig worden geüpdatet. Dit kan zijn omdat er een bug in zit, maar vaak ook omdat er een nieuwe feature is die moet worden uitgerold. Op het moment dat jij beschikt over een geldige licentie, dan heb je recht op gratis updates. Microsoft blijft namelijk voortdurend bezig met innovatie en verbetering van hun producten en zo zorg je dat je dus altijd up to date bent met al je software. Wel is het belangrijk dit op de juiste manier te doen en bijvoorbeeld niet zomaar ergens midden op de dag een update uit te voeren, terwijl het personeel allemaal aan het werk is. Plan daarom een vaste tijd, waarop je zeker weet dat het je bedrijfsprocessen niet verstoort. De kans dat er iets niet goed gaat is vrij klein, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen natuurlijk.

Gebruik de licentie rechtmatig

Te vaak zien we dat er meerdere mensen gebruikmaken van een licentie. Dat is natuurlijk alles behalve netjes en ook iets wat volgens de richtlijnen van Microsoft dus ook absoluut niet is toegestaan. Twijfel je over bepaalde zaken, dan is het goed om de voorwaarden nog eens door te lezen of om gewoon eens contact op te nemen met ze. Vooral wanneer het om een groot bedrijf gaat, waarbij je afhankelijk van ze bent, kun je maar beter wat voorzichtiger zijn, dan dat strak je licenties worden ingetrokken. Aangezien Microsoft eigenaar is en blijft, hebben ze alle recht om dit te doen. Schakel daarom altijd een partij in die de juiste kennis bezit, zodat je straks niet eens te maken krijgt met een officiële waarschuwing vanuit Microsoft zelf als ze verdachte activiteiten denken te zien.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven