Welke rechten heb je als je een auto ongeluk veroorzaakt in Italië?

Delen:

Het is natuurlijk altijd vervelend om betrokken te raken bij een auto ongeluk, zeker als je zelf degene bent die het heeft veroorzaakt. Nu zijn deze zaken in Nederland goed geregeld en weten we vaak precies waar we aan toe zijn. Ben je alleen WA verzekerd, dan zijn de kosten voor schade aan je eigen voertuig voor jezelf en worden de kosten aan de ander door je verzekeraar vergoed. Maar hoe zit het eigenlijk op het moment dat je tijdens een vakantie in Italië betrokken raakt bij een ongeluk? Omdat de kans altijd aanwezig is dat je tijdens een rustige autorit door Brindisi toch betrokken raakt bij een ongeluk, is het wel goed te weten wat nu jouw rechten zijn. Te vaak zien we namelijk dat mensen overdonderd zijn en daardoor niet goed weten wat ze nu moeten doen.

Aansprakelijkheid en verzekeringen

In Italië geldt dat de persoon die het ongeluk heeft veroorzaakt aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade. Het is daarom van groot belang om een geldige verzekering te hebben. Met een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) ben je gedekt voor schade aan anderen, terwijl een allriskverzekering ook eventuele schade aan je eigen voertuig dekt. Belangrijk is dus wel om dit even goed na te vragen bij het  verhuurbedrijf in het geval je een auto huurt en bij je eigen verzekeraar wanneer je met je eigen auto naar gallipoli turkije rijdt. Je zit er namelijk niet op te wachten dat je ineens nog een flinke rekening thuisgestuurd krijgt, terwijl dit niet nodig was geweest als je de regels goed had gekend.

Melden van het ongeluk

Na een ongeluk in Italië is het verplicht om direct de lokale politie of carabinieri te waarschuwen. Zij zullen het ongeluk registreren en mogelijk onderzoek uitvoeren. Daarnaast is het belangrijk om ook je eigen verzekeringsmaatschappij op de hoogte te stellen van het ongeval. Anders dan in Nederland, waar het melden bij de politie sinds een aantal jaren niet meer verplicht is, is dit in Italië dus wel het geval. Doe je dit niet, dan kun je er zelfs strafrechtelijk voor worden vervolgd. Je kunt dus maar beter even bellen als het zover is.

Juridische bijstand

Stel dat je als toerist betrokken raakt bij een ongeluk in het buitenland en in dit geval dus Italië, dan is het raadzaam om juridische bijstand in te schakelen. Vooral ook omdat je vaak zelf niet helemaal weet hoe het in een ander land werkt, kan het zijn dat jou de schuld in de schoenen wordt geschoven van iets wat helemaal niet terecht is. Zorg er dus voor dat je bijvoorbeeld een standaard rechtsbijstandverzekering hebt, zodat je hen om advies kunt vragen op het moment dat dit nodig is. Je zult namelijk niet de eerste toerist die door onwetendheid een hoop geld moet betalen omdat je denkt dat je schuldig bent en dit de regels zijn in een ander land. Deze verzekering sluit je al voor een paar euro per maand af en kan je een hele hoop stress en ook financiële schade schelen.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven