Welke rechten heb je bij een faillissement van een crypto broker?

Delen:

Deze ingezonden mededeling is afkomstig van Twenty Four Webvertising B.V.

Cryptocurrencies zijn de laatste jaren steeds populairder geworden en dat is niet voor niets. Vooral de stijgende waarde van Bitcoin heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer exchanges bij zijn gekomen. Dit is natuurlijk ontzettend mooi, maar zorgt er ook voor dat de kans op een faillissement toeneemt. Het is dus wel prettig om te weten wat je rechten zijn voor het geval je hiermee te maken krijgt. Je zit er namelijk niet op te wachten dat je straks een deel van je geld of misschien wel alles kwijt bent. Dus ga jij crypto kopen, zorg er dan ook voor dat je weet hoe je je crypto op een veilige manier kunt bewaren zodat je niet bang hoeft te zijn dat je het straks verliest. Mocht dit toch het geval zijn, dan is het wel belangrijk om te weten wat je rechten zijn.

Wat gebeurt er bij een faillissement van een crypto broker?

In tegenstelling tot traditionele brokers, zoals Degiro, waar je tot 100.000 euro gedekt bent bij een faillissement, geldt dat bij crypto brokers vaak anders. Crypto wordt namelijk niet gereguleerd op dezelfde manier als traditionele activa, zoals aandelen. Bij een faillissement van een crypto broker kunnen klanten vaak hun tegoeden verliezen, zeker als de broker geen verzekering biedt die vergelijkbaar is met die van reguliere financiële instellingen. Daarom is het belangrijk dat wanneer jij bitcoin of een andere cryptomunt gaat kopen, je wel weet hoe goed je beschermt bent en er ook zelf alles aan doet om je munten te beschermen. Dit kun je doen door een twee staps verificatie te gebruiken, maar ook een hardwallet zoals een ledger is een optie. De meesten die al wat langer in de wereld van crypto zitten weten vast nog wel het bekende schandaal rondom MT Gox, waarbij meer dan 750.000 Bitcoin werd gestolen.

Bescherm je crypto goed

We hebben het al even genoemd, maar het is ontzettend belangrijk om je crypto goed te beschermen, vooral omdat de dekking bij een faillissement van een crypto broker vaak minimaal is. Wanneer je crypto koopt via een broker, parkeer je je tegoeden doorgaans op hun platform. Als er iets misgaat, zoals een faillissement of een hack, kun je alles verliezen. Het is daarom raadzaam om je crypto zelf te beheren, bij voorkeur via een hardware wallet Een hardware wallet is een fysiek apparaat waarop je je crypto veilig kunt opslaan. Dit biedt een veel hogere beveiliging dan online wallets of het bewaren van crypto op een exchange, aangezien het niet verbonden is met het internet en dus minder kwetsbaar is voor hacks. Het is aan te raden om crypto die je niet actief verhandelt op deze wallet te zetten en het saldo op de exchange zoveel mogelijk te minimaliseren. Dus stel dat je online profiteer van crypto korting bij een broker, zorg er dan wel voor dat je een deel ervan zo snel mogelijk weer op je hardware wallet zet.

Hoe zit het juridisch?

Stel dat je winst hebt behaald met bijvoorbeeld Ripple en je broker failliet gaat, dan is de kans groot dat je je tegoeden niet terugkrijgt. Bij een faillissement van een crypto broker bevindt je je vaak in een ingewikkelde juridische situatie. Het kan zijn dat je een claim kunt indienen bij een insolventieverzekering of kunt deelnemen aan een collectieve actie om je verliezen terug te krijgen. Houd er echter rekening mee dat juridische procedures tijdrovend en kostbaar kunnen zijn en dat er geen garantie is op volledige compensatie.

 

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven