Welke regels zitten er aan domeinnamen?

Bij het maken van een website denk je natuurlijk over de domeinnaam na die je gaat registreren. Je domeinnaam is als naam van je website te zien en verwijst op het internet naar een numerieke locatie. Er zijn bedrijven die hun bedrijfsnaam als domeinnaam registreren, maar andere opties zijn ook mogelijk. Bijvoorbeeld door het thema van de website te benoemen in de naam. Bij de registratie kies je ook voor een extensie, zoals .nl, .com, .eu of .org. Overigens zijn er voor het kiezen van een domeinnaam en het registreren ervan een aantal regels van toepassing. Welke dat zijn ontdek je hier.

Delen:

Welke regels zitten er aan domeinnamen

Verboden domeinnamen met .nl extensie

SIDN ofwel de Stichting Internet domeinnaam registratie Nederland verzorgt het vastleggen van domeinnamen met een .nl extensie. Deze stichting hanteert regels die betrekking hebben op verboden domeinnamen. De stichting registreert bijvoorbeeld geen domeinen die met de openbare orde in strijd zijn. Of die met de goede zeden in strijd zijn. Ook gelden er regels ten aanzien van typen karakters of tekens die je niet mag gebruiken in een domeinnaam.

Verboden tekens

Een van de andere regels die betrekking heeft op het registreren van een domeinnaam is het verbod op bepaalde tekens. Zo is het onder meer niet toegestaan om  tekens als &, +, *, ! en % in de domeinnaam op te nemen. Het is evenmin toegestaan om trema’s te gebruiken of om accenttekens in de naam te verwerken. Het minteken mag je wel in de domeinnaam opnemen. Wellicht dat er in de toekomst verandering komt in de regels voor het toestaan van het gebruik van bepaalde tekens. Per extensie variëren de regels voor domeinnamen overigens. Zo bepaalt elk land met de eigen landextensie de regels voor domeinnamen. In Nederland is het bijvoorbeeld zo dat de naam maximaal maar 63 tekens lang mag zijn.

Domeinnaam vastleggen

Een domeinnaam met .nl extensie registreer je bij SIDN. Het is mogelijk om een provider in te schakelen die de domeinnaam voor je vastlegt. Het is gemakkelijk om de domeinnaam en de hosting bij dezelfde provider af te nemen. Een domeinnaam is met één extensie maar eenmaal te registreren. Het is wel mogelijk om aan een domein meerdere extensies te koppelen. Er bestaat recht op het gebruik van het domein zolang er sprake is van het betalen van de kosten ervan. In dat opzicht is het mogelijk om voor onbepaalde tijd gebruik te maken van het domein.

Deze mededeling is ingezonden door 24webvertising

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven