Welke stappen moet ik nemen bij een echtscheiding?

Ben je op een punt gekomen waarbij je niet meer verder wilt met je huwelijk? Als je wilt scheiden, zal er veel geregeld moeten worden. In dit artikel wordt stap voor stap besproken hoe het proces van een echtscheiding in zijn werking gaat.

Delen:

Vertel het je partner

Gaat het al een tijdje niet meer goed in je huwelijk en wil je gaan scheiden? Dan is het wel zo eerlijk dit open te vertellen aan je partner. Dit is de eerste stap, maar meteen ook de moeilijkste. Hoe eng je het ook vindt, vertel je partner persoonlijk dat je wilt scheiden. Geef je partner de ruimte om alles te laten bezinken, het is een grote stap die in sommige gevallen niet meteen als vanzelfsprekend wordt gevonden.

Hulp

De echtscheiding zal uitgesproken worden door de rechter. Daarvoor heb je een advocaat of echtscheidingsbemiddelaar/mediator nodig. Welke soort hulp jullie nodig hebben, hangt af van jullie situatie. Hoe jullie getrouwd zijn of jullie kinderen hebben en of jullie nog met elkaar kunnen overleggen, zal bepalen welke hulp jullie nodig hebben.

Een bemiddelaar en een advocaat-mediator zijn gericht op harmonie. Zij proberen de scheiding samen met jou en je partner goed en zonder frustraties te laten verlopen.

Wanneer overleg niet mogelijk is, kun je een advocaat erbij betrekken. Advocaten kunnen namens jullie met elkaar overleggen om zo toch tot afspraken te komen of kunnen ondersteunen in een vier-gesprek.

Scheiding aanvragen

Het aanvragen van de scheiding gaat via de rechter. Hier kan een advocaat of mediator het verzoek tot echtscheiding indienen. Het inschakelen van een mediator of advocaat zorgt voor een groot deel van de kosten voor de echtscheiding. Heb je niet veel te besteden, maar wil je toch graag scheiden? Er zijn mogelijkheden tot goedkoop scheiden.

Financieel plan

Het echtscheidingsproces bestaat voornamelijk uit het maken van afspraken. Hierbij gaat het vaak om de financiën. Denk hierbij aan bezittingen en schulden, maar ook aan alimentatie. Hoe meer je samen alvast door spreekt voordat jullie naar de advocaat of mediator gaan, hoe makkelijker en sneller alles zal gaan. Op die manier hebben jullie minder tijd nodig bij de advocaat of mediator en zal de scheiding dus ook minder geld gaan kosten.

Wanneer er geen overleg mogelijk is, zal de advocaat je helpen om alles duidelijk op een rijtje te krijgen. De advocaat of bemiddelaar zal vervolgens alle afspraken die worden gemaakt vastleggen in een scheidingsconvenant.

Kinderen

Welke stappen moet ik nemen bij een echtscheidingHebben jullie kinderen? Dan zijn de afspraken over de kinderen vrijwel het belangrijkste onderdeel van de scheiding.

Alle afspraken die jullie maken over de kinderen komen te staan in een ouderschapsplan. Hierbij kun je denken aan de omgangsregeling, de kinderalimentatie, de verdeling van de vakanties, maar ook andere afspraken die je maakt over de zorg- en opvoedingstaken.

Het maken van een ouderschapsplan is verplicht en maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding. Vaak wordt het ouderschapsplan opgesteld door de advocaat of mediator die jullie inschakelen om alles te regelen, maar je kan er ook voor kiezen om samen alle afspraken op papier te zetten.

Rechter

Wanneer alle afspraken zijn gemaakt, is de scheiding bij de rechtbank een laatste formaliteit. De rechter is er ook om te beslissen over bepaalde zaken waarvoor jullie het nog oneens zijn. Ben je het niet eens met de uitspraak van de rechter, dan kun je in hoger beroep gaan.

Officieel

Wanneer de uitspraak van de rechter staat ingeschreven in het register van de burgerlijke stand is de scheiding officieel.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven