Wie is er verantwoordelijk als je hond schade toebrengt

Als wij schade toebrengen aan iemand anders, dan zijn we hiervoor verzekerd. Althans, in de meeste gevallen. Anders dan bij een autoverzekering, is het niet verplicht om je te verzekeren tegen bijvoorbeeld het per ongeluk kapot maken van andermans spullen. Dus stel dat jij bij vrienden op visite bent en je stoot per ongeluk een glas water om en de iPad is stuk, dan kan het zijn dat je deze kosten volledig uit eigen zak moet vergoeden. Heb je een WA verzekeren, dan is dit niet het geval. Uiteraard is het per verzekeraar verschillend welke kosten er wel of niet gedekt worden en hoe hoog het eigen risico is dat je per claim moet betalen, maar hoe zit dit eigenlijk met huisdieren en dan in het bijzonder met een hond? Stel dat jouw hond iets bij een ander kapot maakt, ben je hier dan voor verzekerd? Hoe dit precies zit, leggen we hieronder verder uit.

Delen:

Als hondenbezitter ben je aansprakelijk

Als we kijken naar wat de wet hierover zegt en dat is natuurlijk in het geval van een claim wel leidend, is dat je als hondenbezitter verantwoordelijk bent voor hetgeen wat je hond doet. Nu zijn er ook wel voorbeelden waarbij de eigenaar van de hond niet aansprakelijk is, maar dit komt bijna nooit voor. Het is dus wel belangrijk je te realiseren dat jij verantwoordelijk wordt gehouden voor hetgeen wat je hond uitspookt. Dit kan iets kleins zijn, zoals wanneer je labra doodle de bal van de buurjongen kapot bijt, maar natuurlijk ook iets ergers, zoals een daadwerkelijk beet van je hond. Je kunt je dus wel voorstellen dat het verstandig is je eens te verdiepen in een eventuele verzekering. Stel dat je hond dan tijdens een bezoek bij de buren schade aanricht, dan wordt dit in ieder geval netjes door de verzekeraar afgehandeld.

Aansprakelijk en schuld zijn twee verschillende dingen

Anders dan bij een gerechtelijke kwestie bij mensen, is het bij de schade die een hond toebrengt, niet altijd zo dat je ook schuldig bent. Een hond is namelijk een eigen wezen, die ook zelf kan doen waar het zin in heeft. Toch blijf jij als eigenaar wel aansprakelijk voor de schade die wordt toegebracht. Het belangrijkste in deze, is dat je dus niet altijd strafrechtelijk vervolgd kunt worden, maar je wel aansprakelijk kunt worden gesteld, bijvoorbeeld voor de kosten die gemaakt moeten worden door schade. Dus stel dat jouw nieuwe maltipoo pup het tapijt van de buurman kapot bijt, dan ben jij als bezitter wel aansprakelijk, maar is je hond schuldig. Het klinkt gek, maar zo is hoe het juridisch zit.

Hoe kun jij je verzekeren?

Wanneer jij een AVP hebt, dan zal de verzekeraar de kosten voor schade door toedoen van je hond vergoeden. Deze aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is niet verplicht, maar wel aan te raden. Niet alleen wanneer je huisdieren hebt, maar ook wanneer je een of meerdere kinderen hebt. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat je te maken hebt met een eigen risico, afhankelijk van het type claim dat je indient. Zo ligt het eigen risico voor schade aan telefoon en laptops hoger dan wanneer het gaat om een vloerkleed. Sterker nog, er zijn zelfs verzekeraars die dit soort dingen volledig uitsluiten. Om er zeker van te zijn dat ook jouw verzekeraar de schade die je hond toebrengt verzekerd, is het verstandig even je polis goed door te lezen.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven