Koning blijft in rechtszaal hangen

Republiek (voorheen het Republikeins genootschap) heeft nul op het rekest gekregen bij de rechtbank Den Haag. De antimonarchisten wilden de macht van de koning in de rechtspraak inperken.

Delen:

HogeRaad051©chrisvanhouts(1)
Hoge Raad (foto: Chris van Houts)

Republiek vindt dat de Staat in civiele rechtszaken waarbij de koning betrokken is, het recht om een eerlijk proces niet kan garanderen. Dit vanwege de positie die de koning als staatshoofd heeft in het wetgevingsproces en bij de benoeming van rechters, en vanwege procesrechtelijke privileges tijdens een procedure. Hierdoor wordt volgens Republiek niet voldaan aan de voor een eerlijk proces op grond van artikel 6 EVRM vereiste scheiding der machten en het beginsel van gelijke kansen voor procespartijen, en is twijfel aan de onafhankelijkheid van de gerechten gerechtvaardigd.

Portret in de rechtszaal

Tijdens de zitting in december stelde advocaat Ewout Jansen van Republiek ook bepaalde tradities in de rechtspraak ter discussie, zoals het feit dat in elke rechtszaal een portret van de koning hangt en boven elk vonnis ‘in naam van de Koning’ staat.

Omstandigheden van het geval

Republiek wil onder meer dat de rechtbank voor recht verklaart dat de Staat handelt in strijd met artikel 6 EVRM. De rechtbank Den Haag heeft de vorderingen afgewezen. Dat er volgens Republiek in alle civiele rechtszaken waarin de koning partij is geen sprake is van een eerlijk proces, vindt de rechtbank te kort door de bocht. “Of er sprake is van een eerlijk proces hangt af van de concrete omstandigheden van het geval, en dat moet per geval worden beoordeeld worden.”

Geen schending

Dat de koning als staatshoofd bepaalde bevoegdheden heeft, dat er bijzondere procedures gelden en dat er tradities rond de koning zijn (zoals het portret in de zittingszalen) betekent niet dat het recht op een eerlijke behandeling van de zaak door een onafhankelijk en onpartijdig gerecht wordt geschonden in elke zaak waarin de koning partij is, aldus de rechtbank. Alleen als dat het geval zou zijn, is volgens het Europese Hof voor de Rechten van de Mens sprake van een schending van artikel 6 EVRM die een structurele aanpassing van de huidige positie van de Koning noodzakelijk maakt.

Crowdfunding

Of de republikeinen het erbij laat zitten is de vraag; op de website van Republiek valt te lezen: “Dankzij een crowdfunding hebben we genoeg geld opgehaald om door te procederen tot aan het EHRM.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven