Zo beoordeel je de integriteit van personeel in de C-lijn

Delen:

Als manager binnen de organisatie heb je een grote invloed op het aannemen van nieuwe collega’s voor de C-lijn. Bij het personeel in de lagen eronder zal een VOG al snel volstaan; in de C-lijn is een uitgebreider onderzoek wenselijk. In welke mate is er sprake van integriteitsrisico’s wanneer een zekere kandidaat wordt aangenomen? Klopt het geschetste arbeidsverleden van een kandidaat, of heeft deze nooit voor een genoemde organisatie gewerkt? Het zijn voorbeelden van vragen die je zal hebben, wanneer je een nieuwe manager aanneemt. Des te hoger de positie van zo’n kandidaat is, des te belangrijker kan een pre employment screening zijn. Er zijn in Nederland verschillende partijen die je hierbij helpen. In dit artikel lees je er meer over. 

Pre employment screening voor nieuwe managers 
Bij het aannemen van mensen voor de C-lijn wil je integriteitsrisico’s tot een minimum beperken. Dit betekent niet alleen dat je zeker wilt weten dat een kandidaat ook daadwerkelijk de functies heeft gehad bij andere organisaties, die deze noemt in diens CV. Het kan voorkomen dat een kandidaat zich voordoet als zeer ervaren manager, terwijl deze in de praktijk nooit eerder een dergelijke functie gehad heeft. Een partij als Signum Interfocus helpt organisaties dit uit te zoeken. 

Mogelijke belangenverstrengeling door kandidaten 
Niet alleen kan een kandidaat zichzelf beter hebben voorgedaan op het gebied van werkervaring, dan in werkelijkheid het geval is. Ook kan er sprake zijn van een dreigende belangenverstrengeling, wanneer een kandidaat meerdere werkgevers heeft. Of denk aan de situatie waarin een kandidaat naast diens huidige werkgever een eigen onderneming aanhoudt. Wanneer belangenverstrengeling dreigt, wil je hier als manager vooraf van op de hoogte zijn. Een pre employment screening brengt deze risico’s in kaart. 

Verschillende niveaus van screenings 
Een pre employment screening wordt op professionele, discrete wijze uitgevoerd. Let wel, dat geldt logischerwijs uitsluitend wanneer je hiervoor een serieuze, ervaren partij inschakelt. De screenings worden doorgaans op verschillende niveaus aangeboden. Zo wordt een eerste niveau aangeraden voor functies met een laag integriteitsrisicoprofiel. Dit kunnen functies zijn binnen de lagen onder de C-lijn van de organisatie. De niveaus lopen op tot bijvoorbeeld niveau drie, gericht op functies met een hoog integriteitsrisicoprofiel. Vind je het lastig om hierin onderscheid te maken? Laat je in dat geval adviseren door een partij die deze screenings aanbiedt. Bij het hoogste niveau vindt niet alleen een digitaal onderzoek plaats, maar loopt men ook referenties na en volgt er een integriteitsinterview. 

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven