Zo bereken je volgens de wet de BPM voor een tweedehands Audi A3

Ben je van plan om een tweedehands Audi A3 aan te schaffen? Dan is het belangrijk om te weten hoe je volgens de wet de BPM (Belasting Personenauto's en Motorrijwielen) kunt berekenen. De BPM is een belasting die je moet betalen bij de aanschaf van een auto. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je de BPM voor een tweedehands Audi A3 kunt berekenen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Delen:

Beeld: unsplash

Voordat je de BPM kunt berekenen, moet je allereerst de nieuwprijs van de Audi A3 achterhalen. Deze informatie kun je op verschillende manieren vinden. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op internet naar de nieuwprijs van het specifieke model en bouwjaar dat je op het oog hebt. Ook kun je contact opnemen met een dealer of auto-taxateur om de juiste prijs te achterhalen.

Bepaal de leeftijd van de auto

Nu je de nieuwprijs van de Audi A3 weet, is het tijd om de leeftijd van de auto te bepalen. Dit is belangrijk omdat de BPM wordt bepaald aan de hand van de leeftijd en CO2-uitstoot van de auto. Je kunt de leeftijd van de auto vinden op het kentekenbewijs. Noteer deze gegevens, want ze zijn nodig bij het berekenen van de BPM.

Naast de leeftijd, is ook de CO2-uitstoot van belang bij het berekenen van de BPM. Je kunt de CO2-uitstoot van de Audi A3 tweedehands vinden in het kentekenbewijs of op de website van de RDW. Noteer ook deze gegevens voor later gebruik.

Gebruik de formule om de BPM te berekenen

Nu je alle benodigde informatie hebt verzameld, kun je de BPM gaan berekenen. Hiervoor bestaat een wettelijke formule.

BPM = (Netto catalogusprijs x Percentage)/100

Het percentage is afhankelijk van de leeftijd en CO2-uitstoot van de auto. Op de website van de Belastingdienst kun je een overzicht vinden van de actuele percentages. Gebruik dit percentage om de BPM te berekenen volgens bovenstaande formule.

Moet ik zelf de BPM berekenen bij het kopen van een tweedehands Audi A3?

Ja, als koper ben je verantwoordelijk voor de BPM berekenen en betalen van de BPM bij de aanschaf van een tweedehands auto. Zorg ervoor dat je dit proces zorgvuldig doorloopt om problemen te voorkomen. Je kunt er ook voor kiezen om de BPM te laten berekenen door een professional zoals een auto-taxateur of dealer. Zij hebben ervaring met het berekenen van de BPM en kunnen je hierbij helpen. Houd er wel rekening mee dat hier kosten aan verbonden kunnen zijn.

Is de BPM aftrekbaar bij de belastingaangifte?

Nee, de BPM is niet aftrekbaar bij de belastingaangifte. Het bedrag van de BPM dat je betaalt bij de aanschaf van een auto is eenmalig en kan niet worden afgetrokken van je belastingaanslag.

Zo kan het berekenen van de BPM voor een tweedehands Audi A3 ingewikkeld lijken, maar met de juiste stappen en informatie is het goed te doen. Zorg ervoor dat je de nieuwprijs, leeftijd en CO2-uitstoot van de auto achterhaald voordat je begint met de berekening. Gebruik vervolgens de wettelijke formule om de BPM nauwkeurig te berekenen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan bij de aanschaf van een tweedehands Audi A3!

 

 

 

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven