Zo herken je het verschil tussen een echte aanbieding en een neppe

List en bedrog zijn van alle tijden. Al in de eerste eeuw na Christus werd dat door Petronius geconstateerd. Met zijn tekst 'De wereld wil bedrogen worden' maakte deze Romeinse satiricus zich onsterfelijk. Vandaag de dag komt bedrog op zeer grote schaal voor. Zodra bedrog aan het licht komt, zorgt het meestal voor veel verdriet en boosheid. Intussen gaan oplichters onverminderd door met hun praktijken. Ze schromen daarbij niet de meest geavanceerde technieken in te zetten, waardoor het voor een eenvoudige consument steeds moeilijker wordt om echt van nep te onderscheiden.

Delen:

Zo herken je het verschil tussen een echte aanbieding en een neppe

Misleidende verkoop is verboden

Bij aanbiedingen worden vaak twee prijzen genoemd. Allereerst de prijs waarvoor het artikel oorspronkelijk werd aangeboden, daarna de prijs die nu geldt. Soms staat er dan nog bij vermeld hoeveel geld je dat scheelt. De ene winkel noteert de kortingen in absolute bedragen, de ander zet er een kortingspercentage bij. Maar cruciaal in dit verhaal is natuurlijk de oorspronkelijke prijs van het product. Als die niet werkelijk in de afgelopen drie maanden tenminste één keer door de betreffende winkel als prijs gehanteerd is, mag deze prijs niet als oorspronkelijke prijs worden genoemd. Dat is wettelijk zo bepaald en toezichthouder ACM (Autoriteit Consument en Markt) deelt hier boetes voor uit. Voor echte aanbiedingen kun je kijken op Actuele-Aanbiedingen.nl, waarbij door middel van prijshistories van producten alleen de echte deals en laagste prijzen getoond worden. Een goede aanbeveling is ook om te letten op het keurmerk dat door belangenvereniging Thuiswinkel.org wordt uitgegeven. Dit keurmerk geeft aan dat je te maken hebt met een betrouwbare partij.

Blijf kritisch

Het is heel makkelijk om in een advertentie te beweren dat iets vorige week nog honderd euro kostte en nu slechts vijftig euro. Jij kunt dat immers niet goed controleren! Wat je wel kunt doen, is de huidige prijs elders checken, voordat je tot aankoop overgaat. Als de door jou gevonden prijzen substantieel lager liggen dan bij andere aanbieders, weet je dat je met echte aanbiedingen te maken hebt.

Weet waar je koopt

Koop niet bij dubieuze aanbieders die je niet kent en waarvan de gegevens niet te achterhalen zijn. Let ook op branche-relevantie. Het spreekt voor zich dat je bijvoorbeeld voor echte TV-aanbiedingen naar een elektronicaspecialist gaat. Bedenk altijd dat je het geld slechts één keer kunt uitgeven en dat je uiteindelijk natuurlijk wel waar voor je geld wilt zien.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven