Partnerbijdrage van

Zo word je partner bij een advocatenkantoor vóór je 35ste

Het lijkt misschien wat vroeg om nu al na te denken over je carrièrepad, maar wacht niet tot je senior associate bent met nadenken over manieren om de omzet te laten stijgen. "Een proactieve aanpak, kritisch en analytisch denken zijn eigenschappen die de route naar het partnerschap kunnen versnellen." Joyce Toeset, Manager Legal Recruitment bij Robert Walters, geeft vijf tips om partner te worden voor je vijfendertigste.

Delen:

Partner worden bij een advocatenkantoor is waar veel advocaten naartoe willen in hun carrière. Wil jij de route naar het partnerschap straks versneld afleggen, neem dan alvast kennis van deze vijf tips.

Tip 1. Zoek uit wat er precies van je verwacht wordt

Om de route naar het partnerschap te kunnen plannen moet je precies weten hoe het groeitraject eruit ziet, en aan welke verwachtingen je in elke fase van dit traject moet voldoen. Toeset: “Helaas spreek ik soms nog medior level advocaten die graag partner willen worden, maar niet weten hoe het partnertraject er precies uitziet. Het is hen bijvoorbeeld niet duidelijk wat de urennorm is, of wat er van ze verwacht wordt met betrekking tot de acquisitie van nieuwe opdrachten, winstgevendheid en leverage van junior-advocaten en stagiaires.”

De eisen om partner te kunnen worden verschillen sterk per kantoor. Dat maakt het extra belangrijk om al in een vroeg stadium het gesprek aan te gaan met je directe leidinggevende en bijvoorbeeld de managing partner.

Toeset: “Bij de meeste advocatenkantoren worden carrièrepaden steeds transparanter. Sommige kantoren hebben verplichte partnerschapsgesprekken ingevoerd voor juristen met zeven tot acht jaar werkervaring. Het actief voeren van gesprekken over het partnerschapstraject laat bij deze kantoren een positief effect zien op de retentie- en promotiecijfers.”

Tip 2. Start vroeg met het runnen van je eigen business

Wacht niet tot je senior associate bent met nadenken over manieren om de omzet te laten stijgen. Een proactieve aanpak, kritisch en analytisch denken – het zijn eigenschappen die de route naar het partnerschap kunnen versnellen. Ze laten zien dat je de potentie hebt om het kantoor een nieuw tijdperk in te loodsen. Toeset over het belang van een proactieve aanpak: “Het is belangrijk dat je al redelijk vroeg in je carrière een niche kiest waarin je je business wil opbouwen. Dat is dé manier om het verschil te maken met andere advocaten op junior niveau. Zij die een duidelijke focus hebben en doelbewust een netwerk opbouwen in de gekozen niche, hebben veel eerder een mogelijkheid om partner te worden dan advocaten die hun carrière van hun partner laten afhangen.’

Wat je specialisatie ook is, het belangrijkste is dat je niet stilzit en zelf op zoek gaat naar kansen. Toeset: “Ik moedig advocaten aan om van het begin af aan ondernemerschap te laten zien, en het strategisch denken niet over te laten aan de huidige partners. De beste kandidaten die ik spreek zijn actief bezig met hun zichtbaarheid, bijvoorbeeld door het schrijven van publicaties voor de vakbladen of pers of het maken van analyses en actieplannen die het kantoor vooruit helpen. Het onderhouden van nauwe banden met business development en de marketingafdeling helpen je ook om je te profileren als toekomstig advocaat-partner.”

Tip 3. Kies een groeiend specialisme

Het is slim om je te specialiseren in een vakgebied waarvoor in de toekomst groei wordt verwacht. Toeset vertelt hoe het in de gaten houden van de ontwikkelingen binnen het juridische vakgebied je kan helpen om de juiste carrièrekeuzes te maken. “Als je trends kan spotten en vooruit kan denken heb je een duidelijk voordeel. Bijvoorbeeld, de hoeveelheid werk die op dit moment voortkomt uit blockchain en data analytics is verbazingwekkend en kantoren gaan steeds meer investeren in advocaten met dit specialisme. De betalingsindustrie (onder andere fintech) is een ander specialisme waarin sommige advocatenkantoren een enorm voordeel behalen doordat zij de juiste specialisten in huis hebben.”

Tip 4. Bouw aan je zakelijke netwerk

Toeset adviseert verder: “Ga op zoek naar mensen die voor jou als mentor kunnen fungeren en zorg dat je een groot netwerk binnen je vakgebied opbouwt door bijvoorbeeld naar kennissessies en netwerkborrels te gaan. Ook contacten van de universiteit kunnen altijd van pas komen. Advocaten kunnen de neiging hebben om zich zo op hun eigen kantoor te richten dat ze hun objectieve blik verliezen. Het is dus goed om regelmatig advies te vragen aan mensen in je netwerk. Vraag hoe zij bepaalde zaken aanpakken.”

Tip 5. Doe in-house ervaring op

Hoewel de private practice gezien wordt als de traditionele route naar het partnerschap, ziet Toeset duidelijke voordelen in een tijdelijke overstap naar het bedrijfsleven. “Vroeger moesten advocaten een keuze maken tussen het bedrijfsleven en het partnerschap. Dat is niet meer zo. Een tijdelijke overstap naar een rol in het bedrijfsleven kan juist een heel nuttige ervaring zijn. Denk aan een secondment bij een van je cliënten. Op deze manier zie je hoe het is aan de andere kant van de tafel.”

Een tijdelijke overstap naar het bedrijfsleven geeft je de kans om een organisatie zeer goed te leren kennen. Je kunt jouw business mindset optimaliseren en je leert vanuit een klantstrategie te denken. Toeset: “Tel daarbij op dat jouw netwerk en expertise enorm worden vergroot, en het feit dat je verzekerd bent van een langdurige relatie met deze organisatie.”

Kortom, als jij straks een ondernemende advocaat bent met een vooruitziende blik, dan is er geen enkele reden waarom je geen partner vóór je vijfendertigste kunt worden.

Meer informatie of persoonlijk advies voor jouw loopbaan in de juridische sector? Neem contact op met Manager Legal Recruitment Joyce Toeset via joyce.toeset@robertwalters.comBekijk ook de legal vacatures van Robert Walters.

Delen:

Scroll naar boven