Zwartepiet voor het merk Zwarte Piet?

Delen:

kleurenpiet
Foto: Depositphotos

Juridisch platform LegalMatters.com uit Amsterdam start binnenkort een procedure bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom om doorhaling te vragen van het woordmerk Zwarte Piet. Dit merk werd in oktober 2014 geregistreerd in de Benelux voor onder meer bleek- en andere wasmiddelen, reinigings-, ontvettings- en schuurmiddelen, zepen, installatie van roetfilters, binnenbekleding van schoorstenen en afzuiginstallaties. LegalMatters wil van het Bureau weten of het dit Zwarte Piet-merk “anno 2019” aanstootgevend of racistisch vindt.

Het Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) mag merken weigeren in te schrijven in het merkenregister, wanneer deze in strijd zijn met de goede zeden, openbare orde of beschrijvend zijn. Het Bureau weigerde wel vaker aanstootgevende merkdepots, zoals de term Joden voor douchekoppen. Met het woordmerk Secret Hitler (registratienummer 1419222) voor bordspelen en kaartspelen had het internationale merkenbureau kennelijk minder problemen, dit werd namelijk in 2018 door het Bureau geregistreerd.

Racistisch

Ook het Zwarte Piet-woordmerk vond het Bureau in 2014 kennelijk niet aanstootgevend. “Ik wil niemand de zwarte piet toespelen, maar ik ben wel benieuwd of het Bureau voor de Intellectuele Eigendom anno 2019 het standpunt durft in te nemen of het woordmerk Zwarte Piet inmiddels aanstootgevend is of racistisch. Daarom zullen we op korte termijn deze zaak aanhangig maken”, zegt Piet-Hein Boekel. Boekel is advocaat bij Dillinger Law en een van de oprichters van LegalMatters, dat voor cliënten in de sport, mode, media en entertainment wereldwijd de merk- en modelrechten onderzoekt, deponeert, bewaakt en handhaaft.

Zoenen

Volgens LegalMatters is het juridisch interessant om te bekijken of een merkregistratie kan evolueren tot een aanstootgevend of racistisch merk. Zo werd in januari 1989 het woordmerk ‘Buys Negerzoenen’ gedeponeerd in de Benelux (registratienummer 456234) en in 2004 in de hele EU (registratienummer 004147013). Toch gebruikt de Tilburgse fabrikant dit geregistreerde merk nu niet meer, maar de neutrale term ‘zoenen’.

Dat merkhouders zo met de tijd meegaan, gebeurt vaker. Zo veranderde in 1965 de titel van het roman van ‘Ten little Niggers’ in ‘Ten little Indians’. “Daar is helemaal niets mis mee en wellicht kan dat voor ons Sinterklaasfeest ook geen kwaad”, aldus LegalMatters.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven