Zzp’er in de juristenbranche? Deze verzekeringen kunnen handig voor je zijn!

Delen:

Heb je jarenlang in loondienst gewerkt in de juristenbranche, maar wil je nu als zzp’er in dezelfde branche aan de slag gaan? Zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent. Naast inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) moet jij je ook indekken tegen eventuele risico’s waar je als zelfstandig jurist mee te maken kunt krijgen. Dit doe je door jezelf te verzekeren. Wij kunnen ons voorstellen dat je niet precies weet welke verzekeringen je af moet sluiten wanneer je als zzp’er in de juristenbranche begint. Daarom zetten wij in deze tekst drie handige verzekeringen onder elkaar. 

1. Aansprakelijkheidsverzekering

Eén van de belangrijkste verzekeringen die je als zzp’er in de juristenbranche af moet sluiten is wat ons betreft een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee verzeker jij je namelijk voor schade waar je als ondernemer voor aansprakelijk bent. Omdat je zelf jurist bent denk je misschien niet dat je deze verzekering nodig hebt, maar vergis je hier niet in. Een conflict kan namelijk uitmonden in een rechtszaak. In dat geval lopen de kosten behoorlijk hoog op, zeker als je uiteindelijk verliest. Als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit draai je hier zelf niet voor op. De kosten worden dan namelijk vergoed door je verzekeraar.

Omdat je als jurist een adviserende rol hebt, is een standaard bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet voldoende. Je moet deze verzekering namelijk uitbreiden met beroepsaansprakelijkheid. Met deze aanvullende verzekering verzeker je ook schade door een beroepsfout of verkeerd advies. Aangezien niet ieder beroep hetzelfde is, wordt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering aangepast op het beroep dat jij beoefent. Hierdoor hoef jij je geen zorgen te maken als je aansprakelijk gesteld wordt voor schade door een cliënt. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt wel duurder als je deze aanvult met beroepsaansprakelijkheid. Toch moet jij je niet laten weerhouden door de kosten, want uiteindelijk kun je ook veel geld besparen door deze aanvullende verzekering.

2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Omdat je als jurist voornamelijk werkt met een computer, acht je de kans op arbeidsongeschiktheid misschien klein. Breek je een been? Dan kun je in veel gevallen jouw werk nog prima uitvoeren. Daarom denk je misschien dat het niet nodig is om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Ondanks dat dit één van de duurste verzekeringen is die je als ondernemer af kunt sluiten, raden wij je wel aan voor een arbeidsongeschikt verzekering te kiezen. Doe je dit niet en raak je toch arbeidsongeschikt? Dan komt er mogelijk voor een langere periode geen geld binnen. Je moet in dat geval teren op jouw eigen vermogen. Als dit niet toereikend is, kom je mogelijk in de problemen. Een AOV afsluiten is dan ook aan te raden wanneer je als zzp’er in de juristenbranche werkt.

3. Rechtsbijstandsverzekering

Raak je betrokken bij een conflict? Dan is het prettig als je terug kunt vallen op juridische hulp. Aangezien je zelf jurist bent, kun jij jezelf prima bijstaan. Daarom denk je misschien dat het overbodig is om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Hier valt wat voor te zeggen, maar eigenlijk kunnen ook juristen niet zonder deze verzekering. Dankzij een rechtsbijstandverzekering worden de kosten voor juridische hulp en advies namelijk vergoed. Je hoeft in dat geval niet jezelf te vertegenwoordigen, maar kunt een collega-jurist inschakelen om je bij te staan. Dit is vaak beter, want deze persoon is niet persoonlijk betrokken bij het conflict.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven