In gesprek met Hans Peter van der Horst van KPMG

Delen:

Hans Peter van der HorstHans Peter van der Horst (partner bij KPMG): “De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble gaf op 11 oktober in Washington aan dat de Duitse regering de investeringen gaat opvoeren in de publieke en private sector. Duitsland wil daarmee zowel haar eigen als de Europese economie vooruit helpen, bijvoorbeeld met investeringen in infrastructuur. Het is dus nu de ideale tijd om de samenwerkingsverbanden tussen Nederland en Duitsland aan te halen. KPMG helpt Nederlandse ondernemingen daarbij graag op weg.”

“Voor advies bij grensoverschrijdende belangen, investeringen, activiteiten of het opzetten van een onderneming in Duitsland is de KPMG Dutch/German Desk reeds vele jaren actief. Door de nauwe samenwerking tussen de professionals van KPMG Nederland en Duitsland kan kennis en expertise optimaal worden benut en regelgeving op elkaar worden afgestemd.

De verhouding tussen Nederland en Duitsland verandert. Rivaliteit maakt plaats voor samenwerking. Op de Hannover Messe Industrie gaf premier Rutte al zijn toespraken in het Duits. Met Van der Vaart in Hamburg, Huntelaar bij Schalke (Gelsenkirchen), Robben in München en trainer Luhukay in Berlijn is heel Duitsland afgedekt.

Nederland is het voorportaal voor Duitsland. Door de krachten te bundelen kan meer groei gerealiseerd worden. In eigen land, voor Europa en daarbuiten. Duitse investeringen in de infrastructuur zijn interessant voor Nederlandse bouwbedrijven. Aansprakelijkheid en organisatie zijn vergelijkbaar geregeld. Daarom is het voor Nederlanders relatief eenvoudig om in Duitsland van start te gaan. Het zuiden van Duitsland is in trek door de aanhoudend sterke economie. Dichterbij is Düsseldorf zeer geliefd. Zozeer zelfs, dat KPMG Düsseldorf een zogenaamd ‘Komplett Paket’ heeft ontwikkeld. Voor Nederlandse bedrijven wordt voor € 3500,- een GmbH startklaar op maat gemaakt. Nederlanders waarderen het Düsseldorfse internationale klimaat met haar grote aantal adviesbureaus. Daarnaast is Düsseldorf een zeer attractieve stad met een hoge levenskwaliteit.

Om goed op de Duitse markt te kunnen opereren is het van belang dat de Duitse taal wordt beheerst en er begrip is voor bestaande cultuurverschillen. Onder andere in geval van conflicten zullen Nederlanders in het algemeen proberen snel tot een akkoord te komen. Duitsers gaan vaak toch nog een stap verder en gaan exact na wat de wet nu eigenlijk heeft bedoeld en komen dan tot een conclusie. Duitsland kent voor bepaalde sectoren zeer specifieke regelgeving, waarvan eventuele consequenties groot kunnen zijn. Zo kan je volgens Nederlands recht denken de meerderheid van stemmen te hebben binnen een vennootschap, terwijl dat volgens het Duitse recht niet zo is. In de bouw eindigen projecten vaak in rechtszaken en moet je na oplevering soms lang wachten op de laatste betaling. Naast juridische vragen heb je dan tevens een financieringsvraagstuk.

KPMG is een internationale organisatie actief in 156 landen. In Duitsland bestaat KPMG onder andere uit KPMG Rechtsanwaltsgesellschaft met vestigingen in de vijf grootste steden en totaal 180 juridisch geschoolde professionals. Speciaal toegerust op de specifieke juridische wensen van onder andere Nederlandse cliënten. Voor de te verrichten werkzaamheden geeft KPMG Rechtsanwaltsgesellschaft vooraf duidelijke inzage in de te besteden uren en tarieven en voor bepaalde werkzaamheden werkt ze met vaste tarieven. Neem contact op met mij of Michael Buchwald van de Dutch/German Desk of stuur een e-mail naar: vanderhorst.hans-peter@kpmg.nl of mbuchwald@kpmg.com.”

logo-KPMG

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven