273 advocaten op de vingers getikt

Delen:

Beeld: Pixabay

In 2018 zijn advocaten 273 keer op de vingers getikt door de tuchtrechter. Op een totaal  van 17.784 advocaten gaat om 1,5 procent dat in de fout ging.  Dat is iets minder dan in 2017 toen een krappe 2 procent over de schreef ging. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Raden van Discipline en het Hof van Discipline over 2018.

Ondermaats presteren werd het vaakst bestraft: 105 keer. Daarna volgden beroerde communicatie met de cliënt (81 keer), onjuist declareren (32 keer), een belangenconflict  (22 keer) en de omgang met derdengelden en contracten (16 keer). Ter duiding schrijven de tuchtcolleges: “Om de cijfers in perspectief te plaatsen is het goed te bedenken dat advocaten doorgaans werken in een situatie waar slechts één partij kan winnen en de andere partij dus ontevreden is.” De meeste gegronde klachten gingen dan ook over de eigen advocaat.

Volgens het jaarverslag kunnen uit deze cijfers geen duidelijke conclusies worden getrokken over de ontwikkeling van de kwaliteit van de advocatuur. Dit omdat de aantallen nogal fluctueren per jaar en omdat het statistisch gezien per categorie om kleine aantallen gaat.

Er kwamen in 2018 1004 zaken binnen. In 2017 waren dat er nog 1020 en in 2016 988. Eerder werd bekend dat er vorig jaar achttien advocaten onherroepelijk zijn geschrapt. In 2017 waren dat er nog tien.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven