3G stress

Delen:

Moderne technologie emancipeert. Het internet geeft consumenten ongekende vergelijkingsmogelijkheden. Het geeft het volk een stem, een kanaal om de en macht gegeven. Je smartphone stelt je in staat altijd met iedereen in contact te staan. Revoluties worden ontketend via social media. Meer en meer informatie en steeds makkelijker toegankelijk.

En mij? Mij schenkt het, net als jou waarschijnlijk, de vrijheid om te werken wanneer en waar ik wil. Dat “waar” is deze dagen Zuid Spanje. Als rechtenstudent kwam ik er ooit liftend terecht: Cabo de Gata. De ruïne die we er later ooit kochten is inmiddels herbouwd tot een modern vakantiehuis. Een heel project. Het is net klaar net als de website trouwens: www.vakantiehuiscabodegata.nl. Er is nog geen zwembad maar verder zit alles er op en aan. Alles behalve… een snelle internetverbinding. Die is er namelijk niet.

En zo creëert de ongekende vrijheid van de moderne technologie waar ik zo’n liefhebber van ben, een compleet nieuwe bron van frustratie. Ik noem het “3G stress”.

Zonder nou een technisch verhaal op te willen hangen moet ik dat misschien toch uitleggen. Bellen en e-mailen konden we al lang mobiel. Maar “snel” mobiel internet is iets van de laatste jaren. De huidige standaard daarvoor noemen ze 3G en die is inmiddels doodgewoon in Nederland.

In Spanje hebben Vodafone, Telefonica, etc. ervoor gekozen om hun investeringen in mobiel internet te beperken tot dichter bevolkte gebieden en de plaatsen aan de kust. Ons huis ligt op 10 minuten van het strand in een natuurgebied. Bij ons dus wel mail op m’n telefoon, maar geen snel internet.

O wat vond ik mezelf een slimme ondernemer toen ik in 2006 besloot alle ICT van onze kleine organisatie “in the cloud” te laten draaien. Nooit meer IT-ers over de vloer, geen server, geen gedoe, altijd en overal je kantoor beschikbaar: heerlijk.

En zo is het ook, kan me niet voorstellen dat iemand nog kiest voor eigen IT. Er is alleen een “maar”. Zonder snel internet heb je er niets aan. Thuis geen issue want daar kan zich dat alleen in theorie voordoen, maar hier dus bron van stress voor een heavy user als ik.

Een tijdje heb ik verschillende aanbieders geprobeerd die allemaal zeggen “mas o meno” 3G dekking te hebben in onze streek. Bezit inmiddels 3 verschillende Spaanse simcards en mobiel internetmodems. (voor de echte liefhebbers: o.a. een mobile hotspot van Huawei. Mooie gadget waar je draadloos 5 iphones, ipads of notebooks op kunt aansluiten en via 1 simcard internetten en mailen. Helemaal slim als je ‘m combineert met een simcard van Carrefour want die biedt 100 mb tegen een flat fee van 1 euro per dag) Overal in de buurt rondgelopen en gereden op zoek naar het dichtstbijzijnde 3G signaal. Gedoe, gedoe, gedoe. Elke dag was het voornaamste onderwerp van gesprek: hoe komen we aan 3G?

We hadden een vriendin op bezoek met haar kinderen. Ze is partner bij een bekend wereldwijd consultancybedrijf. In haar handbagage: 1 backberry, 1 backup telefoon, 1 ipad, 1 laptop (en een Kindle voor de noodzakelijke vakantielectuur) Needless to say: 3G stress sloeg ook bij haar hard toe! Gedeelde smart is halve smart, maar na een week vertrok ze.

Mijn gezin begon zich behoorlijk te irriteren.

Daarom kies ik tegenwoordig maar weer voor de oplossing van vorige jaren: een dagelijkse trip naar het strand. Alsof je naar kantoor gaat, maar dan anders 😉 In het begin werkte ik in op een van de terrasjes in dorpen als Las Negras of Agua Amarga. Maar ik ben waarschijnlijk nog geen echte flexwerker. Heb een beetje rust nodig om productief te zijn. Vandaar dat ik tegenwoordig vaak m’n auto bij het strand parkeer en ‘m dan gebruik als mobiel kantoor. Lijkt misschien een beetje sneu, die eenzame man met laptop in z’n auto, maar: the view beats going to the office every day of the week!

3g Stress

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven