5 Stappen: Voor jezelf beginnen als advocaat/jurist

Ok, je hebt een behoorlijke dosis ervaring en je bent goed in wat je doet, maar what’s next? Steeds meer ervaren advocaten en bedrijfsjuristen die zichzelf die vraag stellen, kiezen er bewust voor om voor zichzelf te beginnen.

Delen:

Voor de een is dat een permanente keuze, voor de ander een manier van werken die toevallig op dat moment het beste in hun leven past. De beginstappen zijn hetzelfde.

Stap 1. Zet helder op een rij wat je wil met je zelfstandig ondernemerschap

Je doel is namelijk nogal bepalend voor de verdere invulling. Maar maak het niet ingewikkelder dan nodig en blijf vooral dicht bij jezelf. Als je gewoon leuk werk met veel vrijheid nastreeft is dat ook goed. Niet iedereen hoeft een ‘disruptor’ van de juridische markt te zijn. Wel handig is het om wat financiële en professionele parameters te formuleren. Die kun je altijd later aanpassen, maar als je begint geven ze je wat houvast en richting. Open deur: dit zijn doelen voor jezelf. Die hoef je niet te delen met anderen.

Stap 2. Maak lijstjes en reken alles uit

De meeste juristen zijn niet erg cijfermatig ingesteld en hebben daardoor de neiging om qua financiën ook een beetje op hun buikgevoel af te gaan. Dat is niet handig, want dat vertroebelt vaak het beeld en geeft onzekerheid. Zet je aan excel en becijfer wat je jaarlijks nodig hebt qua inkomsten, hoeveel uur je tegen welk tarief je moet verkopen om dat te realiseren. Hoeveel klanten heb je daarvoor nodig? Hoe groot is je financiële buffer nu en hoe lang kost het je in het slechtste scenario om het minimale niveau aan werk binnen te halen? Als je dat weet, weet je ook of je bij wijze van spreken morgen je baan kunt opzeggen.  

Stap 3. Wie zijn je potentiële cliënten en hoe kom je met ze in contact

Het is nogal een verschil of je je praktijk wilt vullen met scale-up cliënten, of dat je wilt gaan interimmen. In het algemeen geldt dat je de soepelste start maakt door te kiezen voor cliënten die passen bij je track-record en die jou, of je professionele kwaliteiten al kennen. Realiseer je dat je als zelfstandige jurist 75% van je werk via via krijgt en dat dat net zo goed via een oud collega kan komen als via iemand die je kent van het schoolplein. Wil je interimmen, dan zijn er allerlei bureaus die er belang bij hebben om je te verkopen aan hun klanten. Ze bespelen slechts een beperkt deel van de markt en je wilt er niet van afhankelijk zijn, maar wie weet, soms komen ze ineens met iets interessant.

Stap 4. Wat heb jij cliënten concreet te bieden en is daar markt voor tegen het tarief wat je in gedachten hebt?

Klanten kijken anders naar je als zelfstandig adviseur dan je nu als professional in loondienst gewend bent. Een ingehuurde adviseur moet meteen toegevoegde waarde leveren niemand gaat je betalen omdat jij je zo snel inwerkt. Als zelfstandige kun je dat het makkelijkst waarmaken door je te specialiseren. Dat kan in traditionele zin door een bepaald rechtsgebied te kiezen, maar kun je ook doen door je bijvoorbeeld helemaal thuis te maken in een bepaalde branche, of het oplossen van bepaalde problematiek. Maak niet de klassieke fout door te denken dat je je kansen vergroot door een breed profiel neer te zetten. Dat werkt op een lager niveau, maar in de top van de markt geldt het adagium ‘kiezen om gekozen te worden’. Check ook wie je concurrenten zijn. Ben realistisch. Kun je niemand of maar heel weinig zelfstandigen vinden die doen wat jij wil doen? Dat kan betekenen dat je een gat in de markt ontdekt hebt, maar kan er ook op duiden dat er geen markt is voor dat soort diensten. Idem qua tariefstelling. 

Stap 5. Realiseer je dat voor jezelf beginnen niet moeilijk is

Iedereen kan het en voor een hoogopgeleide ervaren professional als jij is het een fluitje van een cent. De stappen hierboven vergen zeker geen eindeloos denkwerk, je hoeft ze ook niet minutieus uit te werken in een plan want het is alleen voor jezelf. Voor jezelf beginnen is is vooral een kwestie van doen en met mensen in contact treden. Blijf dus niet teveel ‘in je hoofd zitten’ en ga eropuit. 

Heb je dat beetje huiswerk gedaan? Dan is het nu tijd om de sprong te wagen. Op naar de Kamer van Koophandel en naar je baas om je baan op te zeggen. Waar wacht je op?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven