5 tips om beter te slapen

Slaap jij genoeg, of lig je nog lang wakker? Voor alle studenten die goed uitgerust hun studie willen doen, vijf tips van een psychotherapeut om beter te slapen.

Delen:

(foto: Pexels-Kha Ruxury)

De meeste mensen hebben zeven tot acht uur slaap nodig. Uit onderzoek van Matthew Walker (2018) blijkt dat weinig slaap een negatieve spiraal in gang zet: je bent minder uitgerust, gaat meer eten omdat je het hongerhormoon ghreline aanmaakt, je bent vatbaar voor doemgedachten en emotioneel raak je uit balans. Depressie en burn-out liggen dan op de loer.

Af en toe wat minder slapen, ’s nachts een paar keer uit bed omdat de baby huilt – dat is allemaal niet zo erg. Maar als je chronisch last hebt slaaptekort, moet je daar wel wat aan doen. Zonder je daarbij jezelf te veel onder druk te zetten – ik móét beter slapen – want dat werkt alleen maar averechts. Een paar trucjes waardoor je af en toe beter slaapt, kunnen al een hoop goed doen.

De tips haal ik uit het boek Van dit boek ga je beter slapen van journalist Catelijne Elzes en illustrator Deborah Freriks. De auteurs nemen hun eigen slaapproblemen als uitgangspunt. Deborah kan moeilijk inslapen en Catelijne heeft er moeite mee om weer in slaap te vallen als ze ’s nachts wakker wordt.

Deborah is het type van de nachtuil: haar biologische klok is ingesteld op laat inslapen. Wel een probleem als je ’s ochtends steeds vroeg op moet. Dan heeft het echt wel zin om de tips voor makkelijker inslapen te volgen.

Om makkelijker in te slapen kun je de volgende twee tips proberen.

Tip 1. Hennepolie

Voor sommigen helpt het: hennepolie (CBD-olie). Haal het bij een goede drogist, en begin met een lage dosis (een flesje van 2,75 procent hennepzaadolie en pasta in plaats van 5 procent). Neem ’s avonds om zeven uur drie druppels en opnieuw om tien uur. Start low and go slow is het advies van een onderzoeker. Als je er af en toe makkelijker door inslaapt, kun je…

Lees verder

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven