7 trends die elke loopbaanprofessional nu zou moeten kennen

De loopbaanprofessional stond misschien nog nooit zó in de spotlight als nu. Duizenden mensen staan klaar voor een nieuwe uitdaging op de arbeidsmarkt. En aan de loopbaancoach om hen te helpen. Wat moeten ze daarbij weten?

Delen:

7 trends die elke loopbaanprofessional nu zou moeten kennen

Omdat de coronacrisis de economie onherkenbaar verandert, heeft het kabinet alle werkenden en werkzoekenden in Nederland de kans gegeven om per 1 augustus – gratis – een ontwikkeladvies aan te vragen bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur. Een mooie klus voor die beroepsgroep, maar wat moet een goede loopbaanprofessional daarbij allemaal weten om werkelijk van toegevoegde waarde te zijn? Dit zijn de 7 belangrijkste trends, feiten en inzichten.

#1. Meer inzicht in skills nodig

Meer nog dan om vastomlijnde functies, draait de arbeidsmarkt van de toekomst om skills. De loopbaanprofessional moet daarom een proactieve aanpak ontwikkelen om aan twee kanten daar inzicht in te krijgen. Enerzijds aan de kant van de werkzoekende: wat kan hij of zij? Welke vaardigheden, tools en competenties heeft hij of zij in huis? Maar anderzijds net zo goed aan de kant van de werkgever. Met welke skills is de organisatie fit for the future? Wat is nodig om het zittende team competitief te houden?

#2. Het vak wordt digitaler

Ook de loopbaanprofessional merkt de laatste jaren de voordelen van digitale dienstverlening. Steeds meer loopbaanadviseurs richten zich daarom op onderwerpen als data, ‘loopbaantech’, algoritmes, A.I. en emotionele intelligentie. Als je de juiste arbeidsmarktdata kunt vinden, interpreteren, gebruiken en direct vertalen naar concrete arbeidsmarktkansen, kun je een betere maatwerkaanpak voor werkzoekenden ontwikkelen. Begrippen als e-coaching, e-learning, recruitmentsystemen, en boolean logic hebben voor de loopbaanprofessional van nu geen geheimen meer.

Lees verder

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven