Abraham de Pinto-competitie 2022: het perfecte intakegesprek

Op zaterdag 9 april jl. mocht de Abraham de Pinto-competitie na één coronajaar eindelijk weer plaatsvinden. Dit jaar werd de competitie voor de vijfde keer georganiseerd; extra bijzonder dus om deel uit te maken van de lustrumeditie. De competitie vond traditiegetrouw plaats aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
De winnaars Pien Bongaerts en Sienna Roos

Wat de Abraham de Pinto-competitie bijzonder maakt, is de aandacht voor het belang van communicatieve vaardigheden in het juridisch werkveld. Het doel van de competitie is namelijk om een (perfect) intakegesprek te houden met simulatiecliënten. Hierbij let de jury onder andere op effectiviteit, professionaliteit, en communicatievaardigheden. De teams bestonden uit twee studenten van verschillende rechtenfaculteiten. De jury bestond uit rechters, advocaten en (ervarings)deskundigen op het gebied van intakegesprekken. De teams moesten ieder twee intakegesprekken houden, verdeeld over twee rondes van elk 35 minuten. Na de gesprekken ontvingen de teams feedback van de jury die hen had beoordeeld. Iedere ronde werden zowel de jury als de cliënten gewisseld, zodat alle teams door meerdere deskundigen beoordeeld werden.

De dag begon – hoe kon het anders – op z’n Limburgs met vlaai, koffie en thee. Teams van verschillende rechtenfaculteiten (Groningen, Rotterdam, Utrecht, Tilburg, Nijmegen en Maastricht) waren naar Maastricht afgereisd om aan de competitie deel te nemen. Na de ontvangst werd de dag afgetrapt in de Feestzaal van de faculteit. Hier werden de deelnemers welkom geheten door decaan prof. mr. J. Smits. Alle teams werden daarna ieder naar voren geroepen om zich kort voor te stellen en een teamletter te trekken. Hierna kon het echte werk beginnen!

De teams verzamelden zich in verschillende ruimtes en waren ieder op verschillende momenten aan de beurt om intakegesprekken te voeren. De spanning onder de teams was in deze ruimtes al zeker te merken. Je weet als team immers niet zo goed wat je kunt verwachten en je wilt uiteraard een goede prestatie neerzetten. Eenmaal bezig met het gesprek vielen bij ons (gelukkig) de zenuwen van ons af en vonden wij het vooral heel leuk om te doen. Dat neemt echter niet weg dat de gesprekken wel uitdagend waren. Sommige cliënten waren bijvoorbeeld erg emotioneel tijdens het gesprek en het is dan de kunst om de zogeheten soft skills toe te passen (dat wil zeggen, de cliënt op zijn gemak stellen), maar tegelijkertijd met een adequate juridische oplossing te komen. Creativiteit, goede samenwerking en snel kunnen schakelen zijn hierbij van belang.

Tussen de gesprekken door was er genoeg tijd om te lunchen en om kennis te maken met de andere deelnemende teams. Hier konden we met elkaar na praten over de gevoerde gesprekken, maar ook elkaars ervaringen delen over de studie en het studentenleven. Zeker na de afgelopen twee jaar waarin er weinig contact was tussen studenten onderling, was het erg leuk om medestudenten uit heel Nederland te ontmoeten en ervaringen met elkaar uit te wisselen.

De dag werd afgesloten met een gezamenlijk diner aan het Vrijthof in Maastricht. Onder het genot van een muzikaal optreden werd ons een heerlijk driegangendiner geserveerd. Alle teams, juryleden en acteurs waren verdeeld over meerdere tafels, zodat er genoeg mogelijkheid bestond om te netwerken en na te praten. Ook werden de uitslagen bekendgemaakt tijdens het diner en werden de prijzen uitgereikt. De eerste plaats werd behaald door de Erasmus Universiteit Rotterdam, de tweede plaats ging naar een team van de Universiteit Utrecht, en als derde eindigden ondergetekenden.

Marielène Wertenbroek en Emke Vossen

Graag willen wij de organisatie, sponsoren en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht bedanken voor het mogelijk maken van de competitie. Wij kijken terug op een heel geslaagde dag!

Marielène Wertenbroek en Emke Vossen, Universiteit Maastricht

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top