Leny Goijer is sinds 1980 actief als advocaat, gespecialiseerd in het personen- en familierecht. Sinds kort werkt zij samen met Liebrand Ruijs Advocaten, een modern, eigentijds advocatenkantoor in de vestiging te Schaijk. In deze bijdrage maakt u kennis met Leny en haar visie en ervaringen op het gebied van personen- en familierecht.
Wat is uw achtergrond?
“Ik heb Nederlands recht gestudeerd aan de VU in Amsterdam. Na een aantal beroepsmatige omzwervingen ben ik in 1980 in de advocatuur begonnen. Dit was in Apeldoorn in de algemene praktijk. Daarna heb ik nog zes jaar in Veghel gewerkt en nu werk ik sinds begin ‘99 in Schaijk, Noordoost-Brabant.”
Waarom de specialisatie personen- en familierecht?
“De keuze is bewust gemaakt. Ik kwam tot de ontdekking dat wanneer je alle markten wil bedienen je wel tienduizend pootjes dient te hebben in plaats van duizend. Om zaken grondig aan te pakken moet je je beperken tot één rechtsgebied. Ik vind dat in het personen- en familierecht alles terugkomt. De reden waarom ik deze keuze mede heb gemaakt is dat ik hierin het meeste voor mensen kan betekenen; je gezin en je familie staan het dichtstbij jezelf. Of je wilt of niet, een relatie met je familie, inclusief de andere ouder van je kinderen, blijft je leven lang.”
Wat was uw eerste ervaring met mediation?
“Mijn eerste ervaring met mediation had ik al voordat ik in ’99 lid werd van de vFAS en NMI. Toen werd het alleen nog niet als zodanig benoemd. Ik trad toen al op als advocaat voor twee partijen tezamen in een echtscheiding.
De keuze voor mediation viel samen met de keuze voor het personen- en familierecht. Ik vind dat je zowel het een als het ander moet beheersen. Bij het bemiddelen is de vakinhoudelijke kennis een groot voordeel. En anderzijds heb je ook bij het voeren van familierechtelijke procedures groot gemak van mediationtechnieken. Daarmee kun je beter inspelen op conflictsituaties; het kan de-escalerend werken. Ik probeer ook te bedenken hoe de tegenpartij er tegenaan kijkt en hoe de situatie voor de ander is. Dat vraag ik ook altijd aan mijn eigen cliënt. Ken je vijand, zodat je daar op kan inspelen.
Waarom heeft mediation uw voorkeur?
“Ik denk dat je meer in het tempo van de cliënten kunt werken. Bij procedures is het minder makkelijk omdat je afhankelijk bent van de andere partij. Met mediation kun je het meer op de personen toesnijden. Je kunt alternatieven aandragen, die in de rechtszaal niet aan bod komen.
In zijn algemeenheid is het belangrijk dat mensen de situatie waar ze in zitten kunnen accepteren en weer perspectief kunnen gaan zien. Dat ze hun leven weer oppakken met de mogelijkheden die ze in hun nieuwe situatie hebben. Het aanvaarden van wat je overkomt biedt een opening naar nieuwe mogelijkheden. Blijf je zitten in je oude verdriet dan heb je geen ruimte in je hoofd om andere dingen te bedenken en dat sluit nieuwe levensvreugde uit. Eigenlijk is ons vak ook deels psychologisch. Maar als mensen geen concessies willen doen sta je met lege handen. Je bent als mediator maar een deelnemer aan het proces en je bent afhankelijk van de partijen. Het is hun probleem. Ik scan bij een intakegesprek de situatie en probeer in te schatten of mediation haalbaar is en anders doe ik het niet.”
Wat is de kracht van het kantoor?
“Ik denk dat onze kracht is dat we betrouwbaar en deskundig zijn. We proberen mensen naar praktische oplossingen te brengen die acceptabel zijn. Je moet mensen niet meer voorhouden dan dat je kunt bieden.
Het kantoor zit ook in Oss en Tilburg, ik bemens het kantoor te Schaijk. De makkelijke bereikbaarheid, het vermogen goed te luisteren en rustig te blijven zijn mijn krachten. Mensen jagen mij niet meer zo snel op de kast. Dat is het voordeel van mijn levenservaring. Ik heb zelf ook veel meegemaakt en heb daardoor meer inlevingsvermogen waardoor je mensen goed kunt geruststellen.”
Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van personen- en familierecht?
“Mediation is steeds bekender en wordt gelukkig ook gestimuleerd door de lagere eigen bijdrage, die in geval van toevoeging wordt opgelegd. Sommige rechtsbijstandverzekeringen betalen ook een deel van de kosten. Als je de term mediation laat vallen weet inmiddels 80% van het publiek waar je het over hebt, schat ik.
Een andere ontwikkeling is dat de overheid het mensen steeds moeilijker maakt om aan hun recht te komen en dat geldt ook voor echtscheidingen. De overheid maakt alle regelingen ingewikkelder en ook de recentelijke verhogingen van eigenbijdragen spelen mee. Daartegenover stelt de overheid ook steeds zwaardere eisen aan de advocatuur, hetzij rechtstreeks hetzij via de Orderegels. Dit kan op den duur ten koste gaan van een optimale dienstverlening.
Je merkt verder dat wetgeving en regelingen in steeds hoger tempo veranderen, waarbij je maar hoeft te kijken naar de alimentatie normen en de invloed die de veranderende fiscale wetgeving daarop hebben. Dit zal voor zowel alimentatieplichtigen als degenen die deze ontvangen zeker lastig te doorgronden zijn.”
Hoe speelt u hier op in?
“Ik speel hier op in door zo goed mogelijk aan mensen uit te leggen hoe de regelingen en de kosten van de dienstverlening in elkaar zitten. Binnen de praktijkvoering probeer ik zoveel mogelijk de efficiency te bewaken, zodat ik ook bij tegenvallende inkomsten mijn werk kan blijven doen. Op kennis kun je echter niet besparen. Je moet je blijven ontwikkelen, want de kwaliteit van je werk staat voorop. Maar ik vind het belangrijk dat je op het maatschappelijk vlak actief bent en geen juridische automaat wordt. Zo ben ik onder meer lid van de WMO-raad (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) in de gemeente Uden, voorzitter van een Klachtencommissie in het voorgezet onderwijs, en voorzitter van de stichting Vrienden van Woongroep Dolfijn in Schaijk. Dienstbaar zijn aan cliënten en aan de samenleving ligt voor mij in elkaars verlengde, ik hoop dat het mij gegeven is dat voorlopig nog vol overgave te kunnen blijven doen.”
Europaplein 2
5374 BM Schaijk
T: 0486 – 46 84 40
M: +31 (0)6 – 52093299
lgoijer@liebrandruijsadvocaten.nl