ACM vraagt zich af of versoepeling advocatenregels ver genoeg gaat

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) noemt de versoepeling van advocatenregels voor rechtsbijstandsverzekeraars een goede stap, maar vraagt zich wel af die ver genoeg gaat. In een bericht op de eigen website werpt de ACM de vraag op of andere bedrijven dan rechtsbijstandsverzekeraars niet onder vergelijkbare voorwaarden hun advocaten kunnen laten werken.

Delen:

BrandMR togas-c61d3925
Toga’s in het kantoor van BrandMR (Foto: Chris van Houts)

De ACM reageert nu op het besluit van het College van Afgevaardigden van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) van 3 december. Toen werd op voorstel van de Algemene Raad besloten dat advocaten van rechtsbijstandsverzekeraars vanaf 1 januari ook mogen optreden voor mensen die niet bij die rechtsbijstandsverzekeraars verzekerd zijn. Het gaat om een experiment van vijf jaar.

Met dat besluit kwam het CvA tegemoet aan de bezwaren van BrandMR, het zusterbedrijf van SRK Rechtsbijstand dat advocaten van SRK op de website heeft staan. De ACM reageert naar aanleiding van een handhavingsverzoek dat BrandMR heeft ingediend. Volgens BrandMR zijn de advocatenregels in strijd met de Mededingingswet. Na die klacht gaf de ACM de NOvA enkele maanden bedenktijd om tot een besluit te komen over BrandMR.

Breder aanbod

Nu de NOvA heeft besloten tot versoepeling, schrijft de ACM: “Het experiment is een stap in de goede richting, maar de ACM vraagt zich af of andere bedrijven dan rechtsbijstandsverzekeraars niet onder vergelijkbare voorwaarden hun advocaten kunnen laten werken.”

Volgens de ACM kan een breder aanbod van rechtshulp de innovatie bevorderen en leiden tot een betere prijs-kwaliteitsverhouding. “Dit zou voor rechtzoekenden de drempel kunnen verlagen om juridische bijstand in te roepen.”

De ACM bekijkt de komende tijd of marktpartijen en rechtzoekenden behoefte hebben aan nieuwe mogelijkheden voor juridische ondersteuning. De ACM zal hierover met de NOvA in contact blijven.

Tuchtrechter

Advocaten mogen nu nog alleen werken bij een advocatenkantoor of bij een rechtsbijstandsverzekeraar, en in dat laatste geval mogen ze alleen cliënten met een rechtsbijstandsverzekering helpen. Zo staat het geregeld in de Verordening op de Advocatuur (Voda). Met een beroep op die regeling sleepte deken Arjen van Rijn van de Haagse Orde van Advocaten de advocaten van BrandMR voor de tuchtrechter. Die oordeelde op 7 december dat de presentatie van de advocaten op de BrandMR-site misleidend was.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven