Advocaat: werken in loondienst of als zelfstandige?

Delen:

Veel advocaten overwegen op enig moment om voor zichzelf te beginnen. De meest gehoorde reden hiervoor is de hoge werkdruk en de stress die komt kijken bij het werken voor een kantoor. Ook weinig perspectief tot groei binnen de organisatie en hoge urentargets zijn veelgenoemde redenen. Eigen baas zijn klinkt veel advocaten goed in de oren. Maar wat komt er allemaal op je af?

Maak een goede afweging

In loondienst werken of voor jezelf beginnen, is heel iets anders. Je werkt blijft natuurlijk in essentie hetzelfde, maar er komt heel wat kijken bij een eigen bedrijf. Hoe kom je aan genoeg klanten? Hoe ga je om met de administratie, aansprakelijkheid en met (op den duur) personeel? Vraag jezelf eens af wat je zou doen als je de garantie zou hebben dat je vanaf de start genoeg facturen kunt uitsturen om je huidige salaris te behouden. Zou je dan de stap wagen? Met een goede voorbereiding kom je al een heel eind. Allereerst moet je bedenken wat de minimale kosten zijn in je eerste jaar en hoeveel je omzet minimaal moet bedragen om de kosten te dekken en om een leefbaar salaris over te houden. Idealiter kan je al direct als zelfstandige van start met een paar vaste klanten of opdrachten. Ook kun je de start combineren met ander werk waar je een minimaal benodigd inkomen uit haalt, zodat je jouw bedrijf rustig op kunt bouwen.

Bereken de benodigde declarabele uren

Wanneer je ervoor kiest om een toevoegingspraktijk te starten zal het doorgaans moeilijker zijn om je inkomsten boven de kosten uit te krijgen. De vergoedingen nemen al langere tijd af en liggen rond de € 75,- per uur, waardoor je veel uren moet kunnen declareren. Als je juist meer op het gebied van een betalende praktijk zit, kun je al snel een uurtarief van ongeveer € 200,- rekenen. Zo kun je eenvoudig uitrekenen hoeveel uur je per maand moet kunnen declareren om je kosten te dekken. De rest van de tijd gebruik je bijvoorbeeld voor acquisitie. Als eigen ondernemer krijg je veel fiscale voordelen waardoor de belasting over je inkomen bijvoorbeeld een stuk lager uitvalt. Ook kun je bijvoorbeeld jouw auto op de zaak laten zetten en alle bijkomende kosten afschrijven van je omzet. Een goede verzekering uitkiezen via autoverzekering vergelijken is dan wel verstandig, want het kan implicaties hebben wanneer je de auto van privé naar zakelijk overzet.

Werk je alleen of samen?

Je kunt natuurlijk ook samen met een compagnon een eigen bedrijf starten. Op deze manier zijn veel van de grote kostenposten te delen. Het is ook leuk om dit avontuur met een ander te delen. Je hebt een klankbord en er is iemand voor vervanging bij ziekte of vakantie. Dit heeft ook invloed op de keuze van een rechtsvorm voor het bedrijf.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven