Advocaten verenigt u!

Delen:

De bezuinigingen gaan onverdroten voort en ik hoor steeds meer mensen uit de rechtspleging klagen. Onlangs sprak ik een Advocaat-Generaal voor wie de lol er voor een groot deel af was sinds de samenvoeging van de hoven Leeuwarden en Arnhem. Voor een zittingsdag in Leeuwarden die om 9.00 uur begint moet er menigmaal een magistraat die beneden de rivieren woonachtig is in de Friese hoofdstad overnachten om op tijd te kunnen zijn. Andersom geldt dit natuurlijk net zo goed. De dossiers moet men zelf meezeulen in een koffer die vanuit het hoofdkwartier te Arnhem gevuld wordt. Het werken met digitale dossiers is (tijdelijk) stilgelegd. In Arnhem is een beperkt aantal flexplekken beschikbaar voor als men eens onder collega’s wil vertoeven. Besparing en efficiency anno 2014. De staande magistratuur raakt sowieso ontheemd in de gerechtsgebouwen, want sinds de recent geslaagde wraking vanwege het feit dat de officier en rechters al in de zaal aanwezig waren voordat verdachte en raadsman ten tonele verschenen, is de kans groot dat de officier zich niet meer in zittingszaal mag settelen. Dat hoeft ook niet als het aan de overheid ligt, want onze bewindvoerders zien het liefst dat het OM alle zaken zelf afdoet. Dat laatste wordt steeds meer merkbaar. Er zijn over de gehele linie steeds minder strafzaken. De oorzaak hiervan is deels te vinden in de bezuinigingen bij de politie waardoor er minder onderzoeken plaatsvinden. Daarnaast worden veel lichtere vergrijpen afgedaan middels het beruchte ZSM. Dit geluid klinkt vanuit verschillende hoeken. Het begint al bij minder piketmeldingen. Vanuit de piket worden vele cliënten heengezonden met een strafbeschikking. Dat betekent minder voorgeleidingen, minder raadkamers en minder zittingen. Zet dat af tegen de niet aflatende bezuinigingsdrift, dan blijft er steeds minder over om te verdelen, laat staan een kantoor draaiende te houden.

De hamvraag is dan ook waar deze zorgelijke ontwikkeling eindigt. Zo’n 10 tot 20 jaar geleden was er een goede boterham te verdienen in de strafpraktijk. Als je als jonge, ambitieuze advocaat een beetje aan de weg timmerde, kwamen de zaken als gebraden eenden aanvliegen. Kantoren breidden maar uit met nieuwe stagiairs en degenen die de kneepjes van het vak maar nauwelijks onder de knie hadden, gingen zelfstandig het kunstje uitvoeren. Ons land telt tal van kleine splinterkantoren. Nu het allemaal stukken minder gaat, geeft dit een minder rooskleurig beeld. Het is soms letterlijk vechten om zaken. Bij de orde is men dan ook druk met het beslechten van overnameperikelen tussen advocaten. Dat moet anders. In plaats van elkaar te beconcurreren zouden de strafrechtadvocaten hun krachten juist moeten bundelen. Net als het OM, maar dan anders. Krachtenbundeling betekent minder kosten, minder apparaten met dure onderhoudscontracten, één automatiseringssysteem, cursussen in eigen huis, goedkope en efficiënte waarneming, delen van kennis en bovendien gezamenlijk klagen bij de vrijdagmiddagborrel. Ik ben er klaar voor. Advocaten verenigt u!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven