Afspiegeling

Delen:

Onlangs stond ik met een gedreven twintiger te praten. Hij wilde de politiek in, omdat het in Den Haag een corrupt zootje is van zakkenvullers. Heeft hij gelijk?

Aan de afgelopen verkiezingen deden heel wat zonderlinge kandidaten mee die een hap uit de staatsruif wilden nemen. Van de jongen die ik sprak weet ik dat hij zo nu en dan psychotisch is. Van veel deelnemers aan de verkiezingen weet ik niets van hun geestelijke gezondheid.

De ambitieuze jongen woont in Drenthe. Dat is de provincie waar de Commissaris der Koning (CdK) kort voor de verkiezingen aftrad vanwege een integriteitsprobleem. Diens handtekening ontbrak dan ook onder een paginagrote advertentie die op de zaterdag na de verkiezingen in een landelijk dagblad verscheen. De advertentie bestond uit een heidefoto op een rood fond, met onder meer deze tekst: “Beste Mark, Tijd om je hoofd leeg te maken en inspiratie op te doen voor de formatie. Je bent van harte welkom in een hutje op de Drentse hei.”

Op de foto ontbrak het hutje. De krantenlezer en Mark werden dus bedot waar zij bij zaten. Daarom vermoed ik dat de afgetreden CdK er nog de hand in heeft gehad. Ook al vanwege het vele rood. Jacques Tichelaar is immers lid van de PvdA.

Panama papers

Het openbaar bestuur is niet smetteloos. Met name niet in de regio, zo blijkt uit de Politieke Integriteits-Index van Vrij Nederland. Het blad turfde in 2016 zesenveertig integriteitsaffaires: vijftien bij de VVD, vier bij het CDA, drie bij de PvdA en vijf bij D66.

“Wordt het geen tijd voor een onafhankelijke toezichthouder voor ambtsmisdrijven van ministers en kamerleden?”was daarom één van de stellingen in een debat dat het Institute for Financial Crime hield in de aanloop naar de verkiezingen. PvdA-kamerlid Henk Nijboer vindt het niet nodig. “Nederland mag trots zijn op zijn vrij integere, eh… integere bestuurders en politici.”  Nijboer overleefde de verkiezingsaanslag op zijn partij en blijft kamerlid.

GroenLinks, dat voorop wil gaan in de strijd tegen belastingontwijking, ontsnapte vlak vóór de verkiezingen aan een schadelijke affaire. Nummer 24 op de kandidatenlijst, Maya van der Steenhoven, is volgens de Panama Papers directeur van een brievenbusfirma van haar vader. Zij zou paps herhaaldelijk hebben gevraagd haar van die functie te verlossen, maar hij luisterde niet. Ik denk dat pappie Maya meteen zou hebben vervangen als zij haar partij keurig had ingelicht over haar directiefunctie. Maar goed, GroenLinks voorkwam een ontsteking door de strovrouw onmiddellijk van de kandidatenlijst te verwijderen.

DENK-kamerlid Selçuk Öztürk voorkwam een affaire door ruim vóór de verkiezingen de bewijzen van dubieuze transacties radicaal te verwijderen.

Niet ongelijk

Op het moment dat ik met de twintiger stond te praten had hij iets bezetens, maar hij was niet psychotisch. Ik moet hem nageven dat politici soms inderdaad zakkenvullers zijn en corrupt. Maar niet meer dan gewone burgers die de gelegenheid tot sjoemelen krijgen. Als het om integriteit gaat, zijn parlement en openbaar bestuur volgens mij gewoon een afspiegeling van de Nederlandse samenleving.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven