Alles over Feedback – Deel 2: Feedback ontvangen

Feedback, we hebben het er vaak over. We weten dat het belangrijk is, maar toch is het vaak moeilijk om het te krijgen en te geven. Waarom lukt het wel bij de één, maar niet bij de ander om feedback te geven of te ontvangen? Welke aspecten spelen hierbij een rol en hoe kun je stappen zetten om dit onder de knie te krijgen?

Delen:

beeld: Depositphotos

Hoe feedback werkt, wordt besproken in de serie Alles over Feedback. Na feedback geven gaat het deze keer over feedback ontvangen.

Waarom feedback ontvangen moeilijk gevonden wordt

Vaak gaat het over hoe je feedback moet geven en hoe vooral ook niet. Maar laten we het eens omdraaien. Wat maakt dat feedback kríjgen zo moeilijk is? Waarom schieten mensen in de verdediging als ze iets te horen krijgen met betrekking tot hun handelen? Wat kunnen zij er zelf aan doen om hier anders mee om te gaan? 

Sheila Heen en Douglas Stone – docenten aan Harvard Law School en schrijvers van het boek Thanks for the Feedback – betogen dat de crux zit in de uitdaging tussen twee menselijke behoeften. Enerzijds willen mensen leren en groeien, maar aan de andere kant willen mensen geaccepteerd worden zoals ze zijn. Met name door die laatste kunnen oprechte en terechte suggesties verkeerd vallen. Beter leren omgaan met feedback begint bij het beter managen van dat gevoel. 

Professionele werkhouding in een professionele werkverhouding

In welke fase van een carrière iemand ook zit, een paar simpele vragen kunnen al een verschil maken om beter met dat gevoel om te leren gaan. Waarom doe je wat je doet? Wat wil je bereiken met wat je doet? Welke kwaliteiten heb je, of wil je verder ontwikkelen? Dit zijn vragen die te maken hebben met het werk of taken en met persoonlijke ambities. Als mensen hier een goed beeld bij hebben, is het makkelijker om feedback daaraan te relateren en niet persoonlijk op te vatten.

Wat ook helpt is om te beseffen dat niemand is geboren als expert in een bepaald onderwerp, of met uitmuntende vaardigheden. In haar inmiddels ruimschoots geprezen boek ‘Mindset’ legt Carol Dweck het verschil uit tussen een statische mindset en een groeimindset. Het verschil tussen de twee manieren om in het leven te staan kan worden samengevat in één woord: “nog”. Kun je iets niet (statische mindset) of kun je iets nóg niet (groeimindset).  

Vertaald naar feedback ziet dat er ongeveer zo uit: mensen die van mening zijn iets al goed te kunnen of iets niet te kunnen (statische mindset), staan waarschijnlijk niet zo open voor suggesties van anderen. Mensen die ergens beter in willen worden (groeimindset) staan daar des te meer voor open. Dus een groeimindset aannemen is een goede stap om feedback te leren koppelen aan ontwikkeling. Vervolgens is het de kunst om feedback op de juiste manier te gaan processen. 

Feedback processen: boodschap ontvangen, uitpakken, verwerken

Feedback gaat hoe dan ook komen, op verschillende manieren en op verschillende momenten en in het kader van verschillende taken. Wat iemand ermee doet is aan hem/haar. Belangrijk om te beseffen is, dat de feedback die wordt gegeven gekleurd is door zowel de brenger als de ontvanger. Die ruis moet eruit. Een paar stappen helpen om op een slimme manier met het ontvangen van feedback om te gaan. De stappen zijn: luisteren (wat is de boodschap?), verhelderen (wat is de context?), vertalen (wat kan of moet ik ermee?), accepteren (wat ga ik ermee doen?). 

Deze stappen helpen om controle te houden, niet meteen in de reflex te schieten en feedback waardevol te maken. Zoals de Oostenrijkse psychoterapeut Viktor E. Frankl het zei: Between stimulus and response there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom.” 

Volgende maand: Feedback in control.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven