Alles wat je moet weten over het ‘appverbod’ op de fiets

Delen:

Het zal de meesten van ons vast niet zijn ontgaan; sinds afgelopen week is het niet meer toegestaan om je telefoon in je hand te houden op de fiets. Een boete van €95 hangt boven het hoofd van degene die tóch nog eventjes dat ene appje wilde sturen tijdens het fietsen.

Sinds 2002 is het al verboden om je mobiele telefoon te gebruiken in de auto of op de scooter, maar volgens minister Grapperhaus werd het nu ook tijd om dit te verbieden voor fietsers. Mede door komst van de elektrische fiets zijn de verschillen in snelheden op de steeds drukker wordende fietspaden groter geworden. Het wettelijk ingrijpen is dus met name in het belang van de veiligheid van zowel fietser als andere weggebruikers. Naast fietsers is het nu ook voor trambestuurders verboden om hun telefoon te gebruiken tijdens het rijden. Voorheen was dit nog gewoon legaal. Daarnaast is het opvallend dat een ruiter op een paard niet onder dit verbod valt. Een paard is voor de wet immers geen vervoersmiddel.

Wat mag wel en wat mag niet?

Maar wat houdt dit verbod nu precies in? Hieronder een overzicht van wat er nu wel en juist niet meer mag met die mobiele telefoon op de fiets:

  • Muziek luisteren? Het luisteren van muziek is enkel toegestaan als dit handsfree gebeurt. Onder geen enkele voorwaarde mag je je telefoon nog in je hand houden, dus ook niet om even een ander liedje op Spotify aan te zetten. Zorg dus dat je telefoon in je zak kan blijven door deze te bedienen met je oortjes of koptelefoon. Het blijft van belang dat het omgevingsgeluid wordt gehoord.
  • Bellen? Ook voor het bellen geldt dat dit handsfree moet gebeuren. Je telefoon tussen je oor en je schouder klemmen tijdens het bellen valt trouwens ook onder het ‘vasthouden’ en is dus ook verboden.
  • Navigeren? Verschillende sites adverteren al groot met de smartphonehouders voor aan je stuur. Op die manier is het namelijk wel toegestaan om je mobiel te gebruiken als navigatiesysteem. Het vasthouden blijft ook in deze situatie verboden.
  • Als je stilstaat? Op het moment dat je bijvoorbeeld voor een rood stoplicht staat mag je gewoon je mobiel vasthouden en bedienen.

Kritiek

Leonie van der Grinten (bekend van haar blog ‘Meester Leonie’) kreeg een grote lading kritiek over zich heen toen zij zich op Facebook kritisch uitliet over de invoering van de wet. Volgens haar is het instellen van een algeheel verbod een tikkeltje overdreven. De reden hiervoor is dat er al een algemeen wetsartikel is (artikel 6 Wegenverkeerswet 1994), dat het veroorzaken van gevaar op de weg al strafbaar stelt. Er is dus wel degelijk tegengeluid vanuit de praktijk door de invoering van deze wet. Aan de andere kant zal de invoering van dit verbod wel zorgen voor een beter bewustzijn bij fietsers over de gevolgen die het telefoongebruik op de fiets kan hebben. Hoe het ‘appverbod’ in de toekomst zal uitpakken, zal de tijd ons echter moeten leren…

Lees ook het artikel ‘Een duur grap(p)je, dat app’je’ over dit onderwerp.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven