ALS EEN ONDERNEMINGSRECHTJURIST ‘VAN BIL GAAT’

Delen:

Foto: Pixabay

Het laatste boek van Peter van Schilfgaarde (alias Bacchus Rietveld), emeritus hoogleraar ondernemingsrecht, gaat níet over zijn vakgebied. Glimlachjes en andere weemoedigheden is een dichtbundel, die als nummer deel 100a verschijnt in de serie van het Instituut voor Ondernemingsrecht.

Bijna vijftig jaar geleden, in november 1970, aanvaardde Van Schilfgaarde (1936) het ambt van gewoon hoogleraar handelsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen met zijn baanbrekende rede Doorbraak van aansprakelijkheid in het NV-recht. Vanaf 1989 was Van Schilfgaarde ook als hoogleraar Ondernemingsrecht verbonden aan de Universiteit Utrecht, tot zijn emeritaat in 2001. Deze functies combineerde hij jarenlang met de advocatuur in Den Haag en Amsterdam.

Generaties studenten maakte hij met zijn boek Van de BV en de NV (inmiddels de zeventiende druk) vertrouwd met het ondernemingsrecht. Daarnaast is hij de grondlegger van de bekende reeks uitgaven vanwege het Instituut voor Ondernemingsrecht. Als PvS annoteerde hij in de NJ vele arresten van de Hoge Raad.

Weinigen weten dat Van Schilfgaarde ook dicht. Onder het pseudoniem Bacchus Rietveld verschijnt nu de bundel Glimlachjes en andere weemoedigheden. Hieronder twee gedichten uit die bundel.

Punt komma

de scheidsrechter op ’t voetbalveld gooit kruis
of munt; munt boven dan wordt u de keus gegund

de advocaat die in de rechtszaal staat
maakt zijn punt vakkundig

de politicus in het parlement
doet vroeg of later water in de wijn

dan vraag ik u als mens: als wij proberen
te communiceren, met een kleine of een grote C

mag het dan ook een punt komma zijn?

Regel en billijkheid

de regel is maar relatief
billijkheid een alternatief

alles met mate is redelijk
billijkheid dikwijls onzedelijk

gij die dit leest wilt dus bedenken
wilt gij van bil gaan met uw lief

vraag dan niet wat de regel is
maar houdt wel maat, dan is er weinig mis

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven