Amsterdamse dekenprijs voor (buurt-)rechter Maria Leijten

In De Rode Hoed te Amsterdam heeft rechter Maria Leijten op 28 maart de jaarlijkse Amsterdamse dekenprijs in ontvangst genomen. Ze ontvangt de prijs voor haar werk voor het project Buurtrechter Venserpolder: een initiatief dat is bedoeld om het recht dichter bij de burger te brengen.

Delen:

Foto: Depositphotos

De dekenprijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Amsterdamse Orde van Advocaten. Dit jaar valt de eer te beurt aan de Buurtrechter Venserpolder, een geslaagd initiatief volgens de Orde. Binnen dit initiatief worden kleine, eenvoudige juridische zaken van bewoners uit de wijk op een laagdrempelige wijze beslecht. De buurtrechter kijkt dan niet alleen naar de strikte juridische kant van een geschil, maar probeert verder te kijken: wat speelt er in de buurt, hoe verloopt de samenwerking met hulpverlenende instanties en wat zou een bestendige oplossing voor het probleem zijn?

Na afloop van de prijsuitreiking vond een paneldiscussie plaats over de voordelen en werkwijze van de buurtrechter, waaraan onder meer Leijten deelnam.

Verschillende initiatieven

De Buurtrechter Venserpolder past in een trend waarbij er overal in Nederland initiatieven ontstaan om de rechtspraak op een laagdrempelige manier dichter bij de burger te brengen. Zo lopen er tests met wijkrechters, regelrechters en binnenkort mogelijk nabijheidsrechters. Laatstgenoemde variant was onlangs nog in het nieuws als het eerste concrete initiatief naar aanleiding van de Tijdelijke experimentenwet rechtspleging. Die wet biedt ruimte om nieuwe, moderne vormen van rechtspraak te testen en ontwikkelen.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven