Proef Haagse wijkrechter uitgebreid

Delen:

beeld: Depositphotos

De ervaringen met de wijkrechter in Den Haag zijn succesvol genoeg om de proef uit te breiden. Voortaan kunnen alle inwoners van Den Haag en omstreken bij burenruzies en andere conflicten in hun woonomgeving een beroep doen op een van de drie wijkrechters.

Afgelopen najaar startte de rechtbank Den Haag in samenwerking met de gemeente het project ‘De Wijkrechter’ in het Haagse stadsdeel Escamp. Door conflicten tussen inwoners op te lossen hopen ze de leefbaarheid in de wijk te verbeteren.

Mensen kunnen bij de wijkrechter terecht met bijvoorbeeld conflicten met hun buren, met de woningcorporatie of tussen leden van een Vereniging van Eigenaren. Na aanmelding wordt binnen enkele weken een zitting gepland. Tijdens de zitting onderzoekt de wijkrechter samen met partijen in een goed gesprek of ze er onderling uit kunnen komen; zo nodig gaat hij ter plekke kijken naar overhangende takken of een schutting waar ruzie over is. Het doel is om afspraken te maken waardoor het conflict duurzaam wordt opgelost. Lukt dat niet, dan hakt de wijkrechter alsnog de knoop door. Dat kan tijdens de zitting of schriftelijk in een vonnis na maximaal vier weken.

Door één deur

Het is oplossingsgerichte rechtspraak, juist voor kleine zaken met een grote impact, aldus wijkrechter Jerzy Luiten. “Zaken die we behandelen, gaan over meer dan de dingen die we in een dossier kunnen lezen. Juist door bij de mensen op bezoek te gaan en achter de voordeur het gesprek te voeren, krijgen we een goed beeld bij de problemen. Dat draagt bij aan een goede oplossing.” De wijkrechter kijkt verder dan het voorgelegde geschil, hij probeert tot een duurzame oplossing te komen zodat betrokkenen weer samen door één deur kunnen.

De wijkrechters hebben inmiddels zes zaken afgehandeld. Dat is nog niet veel, maar ze zijn overtuigd van het nut van hun functie. “Het afgelopen half jaar leerde ons vooral dat deze aanpak echt werkt: samen verder kunnen. Dat is altijd ons doel.”

Experimenten

De wijkrechter is een van de projecten die zijn opgezet om tot effectievere rechtspraak te komen. Het project duurt in ieder geval tot en met januari 2020. Elders in het land wordt onder andere geëxperimenteerd met de regelrechter (rechtbank Rotterdam) en de bouwrechter (rechtbank Noord-Holland). Ook wordt aan de ontwikkeling van een aantal nieuwe projecten gewerkt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven