Anna Galama had liever een scriptie over dierenrechten willen schrijven

Anna Galama is advocaat bij AKD en Galama Legal in Amsterdam. Onlangs kwam na 45 jaar een einde aan een rechtszaak tussen haar cliënt en de gemeente Vijfheerenlanden. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt zij terug op haar studententijd.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Anna Galama 'toen'

Anna Galama (53) studeerde in 1992 af aan de Universiteit van Amsterdam op het gebied van rechtsfilosofie. Aansluitend was zij werkzaam bij verschillende advocatenkantoren in binnen- en buitenland. Daarnaast werkte zij van 1999 tot 2006 als beleidsadviseur bij de ministeries van Economische en van Buitenlandse zaken. Tot 2020 was zij docent aan de Universiteit van Amsterdam op het terrein van Europees recht en aansprakelijkheidsrecht. Nu, 28 jaar later, werkt zij als advocaat bij AKD en Galama Legal.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Mijn beste herinnering is dat ik in 1991 met Mechteld van Praag Sigaar en vier andere studenten met de trein naar een congres Internationaal recht in Vilnius, Litouwen, was vertrokken. Bij de grens met Wit-Rusland moesten we uitstappen en werden onze paspoorten ingehouden (geen idee waarom). De reis liep grote vertraging op. Om nog iets van het congres mee te kunnen maken, stapten we alle zes tegelijk in een lift van één bij één meter. We kwamen een uur vast te zitten, waardoor we ook het laatste deel van het congres misten. Het was desalniettemin een fantastisch en ook leerzaam tripje.

Mijn slechtste herinnering is bij NYU in New York, waar ik een LLM volgde. In een briefje aan professor Andreas Lowenfeld vroeg ik uitstel om iets in te leveren en schreef: “I don’t want to be too pussy”, waarmee ik bedoelde dat ik niet wilde pushen. En in het stuk dat ik uiteindelijk inleverde met de titel Public Controls on International Trade, ontbrak de letter L in het woord public (pubic)… Ik kon wel door de grond zakken.

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak en waarom?
Aansprakelijkheidsrecht vond ik fantastisch. Mooi gestructureerd en analytisch uitdagend. Met bestuursrecht had ik helemaal niets. Maar misschien kwam dat ook omdat toen de Algemene wet bestuursrecht werd ingevoerd en het vak heel chaotisch was.

Anna Galama ‘nu’

Welke docent of welke jurist was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Henne Boskamp, docent privaatrecht. Niet alleen omdat hij de vader was van de mooiste jongen van de middelbare school waar ook ik toen zwaar verliefd op was, maar omdat hij fantastisch lesgaf. “Een bal is een piek”. Ik hoor die woorden nog nagalmen. Hij is in 1987 veel te jong overleden bij een auto-ongeluk. De UvA Docent van het Jaar trofee is terecht naar hem genoemd.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Ik zou mijn scriptie over Peter Singer (auteur Animal liberation) en dierenrechten geschreven hebben. Ik was toen overtuigd vegetarisch (nu niet meer overigens), maar dacht dat dat onderwerp te veel een etiket op mij zou plakken. Hoe leuk zou het nu zijn, als ik het wel geschreven had?

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Genieten van je studententijd en er zoveel mogelijk uithalen. Vakken volgen bij andere faculteiten; als het even kan ook in het buitenland. Veel stages lopen. En je niet te druk maken om een jaartje later afstuderen of een studieschuld. Daarna is er nog zoveel tijd om te werken en geld (terug) te verdienen.

Anna Galama was eerder ook Mr. van de week. Lees hier het interview.

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top