Beauty and the Brexit

Delen:

Jullie vinden ons niet mooi? Pfuh, zoek het dan maar uit. Zak maar in de stront.

De EU gedraagt zich als een beledigde vrouw. Ja, Groot Brittannië heeft een monster geschapen, dat zijn welvaart dreigt te verzwelgen. Het land lijkt in ‘splendid isolation’ te verzinken. Is dat een reden om ons in ‘schadenfreude’ op het continent te herenigen en Groot Brittannië de rug toe te keren?

De draconische omvang van de schade die brexit Groot Brittannië kan berokkenen ontneemt ons het heldere zicht op de schade die wij, de rest van Europa, zullen lijden. Het verlies aan handel in goederen en diensten is voor Groot Brittannië groter dan voor de andere 27 landen van de EU. Maar waarom reiken we niet de hand over het Kanaal om de schade gezamenlijk te beperken en het beste uit de wanorde van nu te maken?

Vergeten lijken de schoonheidsfoutjes van de EU. Het verlies aan nationale en regionale identiteit, de soms verstikkende regelgeving, het oprukkende eenheidsworstgevoel, dat kort door de bocht populisme voedt, xenofobie, de wurging van de rechtsstaat in Polen, de Hongaarse totaliteitsdrang, de Spaanse desintegratie. Wat was ook al weer grexit?

Brexit werd een monster, omdat de Britten hun onderhandelingspositie schromelijk overschatten en overhaast de EU uit gaan. Maar op de keper beschouwd, is het erg dat het enfant terrible de EU verlaat, het verwende kind dat immer die extra ‘Wurst’ voor zich claimde, terwijl het bij de EU kwam niet vanwege het Europese ideaal, maar in de verwachting van geldelijk gewin. Is het erg dat dit land nu weer zijn eigen weg gaat? Misschien is het wel goed zo. Dat de Britse politiek er een potje van maakt en grootse tradities van het land te schande maakt, is des te meer reden om met de minder luidruchtige ‘remainers’, die vertwijfeld proberen hun land voor de ‘cliff edge’ te bewaren, de handen ineen te slaan.

Brexit terugdraaien, daar is in het huidige Britse politieke klimaat niet aan te denken. En bij de EU27 zal een verblijf van Groot Brittannië in de EU niet op wederliefde stuiten, zeker niet met behoud van de privileges die het land nu nog geniet. De exit van Brittannië en het voorlopig verlies van Groot Brittannië zal als een feit geaccepteerd moeten worden. Maar laten we alles in het werk stellen de schade te beperken, gezamenlijk, voor ons allen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven