Bedreigde vissoort: de Utrechtis lawis

Delen:

De Utrechtis lawis, een beschermde vissoort, is onderwerp van een rechtszaak tussen twee landen. Nooit van deze vis gehoord? Klopt. Hij is verzonnen ter ere van de eerste pleitwedstrijd over zeerecht.

Van 22 tot en met 24 mei wordt in Utrecht de NILOS Moot Court Competition gehouden. De pleitwedstrijd is opgezet door hoogleraren van het Netherlands Institute for the Law of the Sea (NILOS), onderdeel van de Utrechtse rechtenfaculteit.

De wedstrijd is de eerste ter wereld die procedures simuleert onder het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee. Ook zal tijdens de wedstrijd een procedure worden gehouden voor het Internationaal Tribunaal voor de Rechten van de Zee (ITLOS) en het Internationale Gerechtshof (ICJ). De wedstrijd biedt studenten volgens het NILOS de kans om te oefenen met internationale geschillenbeslechting, geschillen in de visserij, duurzaamheid en de bescherming van het milieu op zee, de navigatie van schepen, vervuiling en hernieuwbare mariene energie.

De casus die de deelnemers krijgen voorgelegd gaat over de Utrechtis lawis. Op deze vis wordt door twee imaginaire landen gevist op de DeGrootzee, terwijl de soort om te overleven ook de gelegenheid moet hebben om te kunnen migreren. De federale republiek Fulton bouwt een golfslagenergie-installatie op de DeGrootzee om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs. Dit tegen de zin van het koninkrijk Vattel, dat ook aan die zee grenst. Vissers uit Vattell zien de laatste tijd een significante afname van de vissoort Utrechtis lawis in het gebied, vergeleken met voorgaande jaren. Kortom: een zaak waar verschillende kanten aan zitten en waar studenten hun tanden in kunnen zetten.

Er hebben zich elf teams uit negen verschillende landen aangemeld voor de wedstrijd. Het gaat om twee Chinese en twee Italiaanse teams, en verder teams uit Duitsland, Vietnam, Indonesië, Cyprus, Iran, Griekenland. Uiteraard doet er ook een team van Utrechtse rechtenstudenten mee.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven