Ben jij wie je zegt dat je bent? Drie tips om identiteitsdiefstal te voorkomen

Delen:

(foto: Depositphotos-Maximkostenko)

Daar zit je dan. Met je paspoort in je ene hand en je ticket in de andere. Je hebt een keuze gemaakt. In het boekingsproces heb je gegevens van jezelf verstrekt. Maar wat nu als tijdens het inchecken blijkt dat jouw gegevens overeenkomen met die van iemand anders? Ben jij wie je zegt dat je bent?

Hoewel de titel van deze blog anders doet vermoeden, wordt dit geen betoog over de strafbare variant van identiteitsdiefstal. Deze blog gaat over het voorkomen van identiteitsdiefstal tijdens jouw reis als sollicitant. Hoe? Hieronder deel ik drie tips met je.

Tip 1. Verstrek de juiste gegevens

Als je solliciteert, word je geacht persoonlijke gegevens te verstrekken. Daarvoor heb je waarschijnlijk een curriculum vitae (cv) opgesteld. Wellicht heb je ook jouw LinkedIn-profiel aangemaakt of geactualiseerd. Hoe creatief ben je daarbij geweest? De basis moet uiteraard op orde zijn. Daarvoor kun je online altijd wel een schrijfplan vinden. Ook kun je je zelfs gratis laten adviseren door carrièrementors. Maar wat onderscheidt jou als jurist of beginnend advocaat nu echt van de rest? Precies: jij. Dat betekent niet alleen dat wat je opschrijft ook moet kloppen met de werkelijkheid. Maar dat je vooral verder moet kijken dan jouw opleiding(en) en mogelijk nog beperkte werkervaring.

Tip 2. Maak een Talentenpaspoort

Een goed cv bevat tegenwoordig ook een omschrijving van jouw kwaliteiten, sterke punten of talenten. Ik noem dit een ‘talentenpaspoort’. Er zijn diverse persoonlijkheidstests beschikbaar die je als input kunt gebruiken voor dit talentenpaspoort. Sommige zijn zelfs (bijna) gratis. Ook kun je overwegen om met vrienden of studiegenoten weer eens een spelletje te spelen. Bijvoorbeeld het Kwaliteitenspel of het Kernkwadrantenspel. Tijdens je studie leer je te spelen met taal dus het lukt je vast om er een mooi kloppend verhaal van te maken. Zo niet, schakel dan vooral hulp in. Een extra tip die je straks in je carrière ook nog wel van pas zal komen.

Tip 3. Stop met vergelijken

Door van binnenuit te onderzoeken wat jou uniek maakt, loop je geen risico dat je wordt verward met iemand anders. Je hoeft jezelf ook niet te vergelijken met anderen want jij bent anders. Uniek. Als je daar de juiste woorden aan verbindt en deze woorden – afhankelijk van jouw ervaringen tijdens jouw reis – aanvult, wordt deze reis er eentje om nooit te vergeten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven