Benjamin van Kessel (Baker McKenzie) terug bij zijn eerste kantoor

Overstapper van de week is Benjamin van Kessel. Van Kessel is per 1 januari 2022 begonnen als partner intellectueel eigendom, tech en commerciële contracten bij Baker McKenzie in Amsterdam. Daarvoor werkte hij als partner commercial contracts & IP bij Eversheds Sutherland. Hij is gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht.

Delen:

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. U keert terug naar bij het kantoor waar u uw eerste tien jaar van uw carrière doorbracht, Baker McKenzie. Miste u uw collega’s?
Dank. Overal waar ik heb gewerkt zijn mijn collega’s een zeer belangrijke bron van werkplezier. Dus ja, ik heb mijn Baker collega’s zeker gemist, net zoals ik mijn collega’s van mijn vorige kantoor zal gaan missen.

Is er veel veranderd bij Baker McKenzie?
Als ‘homegrown Bakerboy’ ben ik bijna zes jaar weggeweest en ik vind het opvallend hoeveel er hetzelfde is gebleven. Tegelijkertijd is natuurlijk ook wel het een en ander veranderd. Onveranderd is in ieder geval het daadwerkelijk internationale karakter van Baker McKenzie en de absolute ‘can do’ mentaliteit die iedereen heeft. Ik heb mij daar altijd heel goed bij gevoeld. Qua verandering heb ik gemerkt dat Baker McKenzie intern nog verder is geïntegreerd. Daardoor werken de ‘practice groups’ en de verschillende locaties onderling nog beter samen. Dit is namelijk ook wat onze klanten van ons verwachten, dat we daadwerkelijk als één internationaal team onze diensten aanbieden en verlenen. 

En hoe bent u zelf veranderd in de tussentijd?
Ik vermoed dat ik wel ongeveer dezelfde persoon ben als toen, maar je zou het eigenlijk aan anderen moeten vragen. Wel is het natuurlijk zo dat ik (nog) veel meer ervaring heb opgedaan, juist door ook bij andere kantoren te werken. Hierdoor ben ik erachter gekomen waar mijn hart ligt en waar ik goed in ben. Zodoende ben ik ook weer bij BakerMcKenzie uitgekomen. Wij hebben een ongelofelijk leuk, jong en talentvol IP/Tech/Commercial Contracts team en mijn voornemen is om samen met hen de praktijk de komende jaren verder uit te bouwen.

Hoe ziet de ‘nieuwe’ advocatuur er u volgens u uit?
Ik beperk mij hier tot de commerciële advocatuur waar ik zelf werkzaam in ben. Ik voorzie dat de rol van de interne bedrijfsjurist van bedrijven nog meer opschuift naar de rol van strategische business partner. Voorbeeld hiervan is dat general counsels daardoor ook meer en meer plaats nemen in het bestuur van de onderneming, voor zover ze dat al niet doen. De advisering door advocaten zal daardoor ook nog meer opschuiven naar strategisch advies. Voorgaande gaat hand in hand met de verdere digitalisering van juridisch bulkwerk waardoor er meer tijd overblijft voor complex strategisch werk. Onze klanten zullen intern ook meer en meer legal operation managers inzetten om het werk met behulp van digitale tools / artificial intelligence efficiënter en dus kostenbesparender te doen. In mijn vakgebied biedt Baker McKenzie bijvoorbeeld een nieuwe oplossing voor brand en IP management. De uitdaging van dit soort projecten zit in de combinatie van de juiste technologie, service design, juridische expertise en data op een wereldwijde schaal. De advocaat van de toekomst moet klanten hierover kunnen adviseren. Dat vraagt om nieuwe vaardigheden maar ook een nog betere kennis van de klant.

Welk beroep had u uitgeoefend als u niet voor de advocatuur gekozen had?
Dat is een lastige. Ik heb veel verschillende interesses. Ik hou erg van sport (hockey) en vind het leuk om de jeugd training te geven en te coachen. Ook heb ik nog een blauwe maandag geschiedenis gestudeerd en dat is altijd een hobby gebleven. Kennis delen is leuk dus wellicht een beroep in het onderwijs. Of anders muzikant. Ik ben een hobbypianist met een zeer gebrekkige techniek, maar aan enthousiasme ontbreekt het niet. Op toetsen in een goede gitaarband zou ideaal zijn. Niemand die in gaten heeft dat ik het eigenlijk niet kan!

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven