Bermmonument voor vlucht MH17?

Delen:

Nog niet zo lang geleden zag je voor de meeste doden alleen monumenten in de vorm van grafstenen, en een enkel standbeeld voor mensen die erg belangrijk of ten minste beroemd waren geweest. Vervolgens kregen verkeersslachtoffers eigen bermmonumenten, al dan niet in het kader van rouwverwerking door nabestaanden en als waarschuwing voor nog levende weggebruikers. De enkeling die protesteerde tegen deze (wettelijk verboden) privatisering van openbare ruimte werd weggehoond.

Sommige slachtoffers van verkeer hoog in de lucht hebben sinds kort op een nogal wat groter stuk openbare grond zelfs een koninklijk monument, ten dele opgetrokken uit roestvrij staal en bedoeld om de herinnering aan de doden levend te houden. Nabestaanden zullen dat monument daarvoor niet zonder meer nodig hebben. Of het helpt bij rouwverwerking is dan weer een andere vraag.

Ongemakkelijk is het allemaal wél, niet alleen vanwege al die herdachte doden. Zo vallen alleen al in Nederland elk jaar nogal wat meer verkeersslachtoffers op de grond dan de rampvlucht met de MH17 aan doden heeft gekost. Waarom krijgen die dan niet ten minste halfjaarlijks een groots gedenkteken, bekroond met een roestvrijstalen voertuig, plechtig geopend door de koning of ten minste de koningin en met ontroerende toespraken van nog levende nabestaanden?

Waarom dan niet ook iets moois voor al die slachtoffers van andere misdaad, medische missers, ongelukken in en om huis, bedrijfsongevallen en nog veel meer? Of voor de 77 vrouwen die de afgelopen 25 jaar zijn overleden na het gebruik van anticonceptiepillen? Of voor het wél geboren kind dat omkwam doordat een van overheidswege verwaarloosde roestvrijstalen luidsprekerophanging in een zwembad het begaf? Zo is er meer: denk aan al die slachtoffers van zelfmoord (alleen al in Nederland jaarlijks ruimschoots vijf van die vliegtuigen vol).

Waarom die MH17-doden voorgetrokken? Waarom wordt hier geen beroep gedaan op gelijke behandeling? Op die grond zijn gekkere dingen goedgevonden. Maar als al die doden echt net zo moeten worden behandeld als de slachtoffers van de rampvlucht, dan wordt het land volledig bedekt met al dan niet uit roestvrij staal opgetrokken bermmonumenten en nog veel meer. Bovendien heeft ons koningshuis ondanks uitkleding van zijn bevoegdheden nog andere dingen te doen. Stelt de werkelijkheid hier aan gerechtigheid grenzen?

Nee, want dat hele beroep op gelijke behandeling is onzin. Als het MH17-monument eigenlijk een vergissing is, dan is elke imitatie er van dat even zo goed. Het gaat niet om vergelijking, het gaat erom wat dergelijke monumenten rechtvaardigt, of niet. Zelfs kan blijken dat het MH17-monument beter weer kan worden weggehaald, omdat het inderdaad geen goede redenen voor zijn. Het kan even duren.

Of waren die MH17-doden verdienstelijker dan gewone mensen en daarom gedenkwaardiger, zodat hun groots monument de levenden doet stilstaan bij de goede voorbeelden die zij gaven? Het heeft er niet de schijn van. Of is hun doodsoorzaak een doorslaggevende reden voor bijzondere herdenking? Dan zouden alle slachtoffers van misdrijven monumenten verdienen.

Hoe houdbaar is het verschil tussen natuurlijke en kunstmatige dood? Als zij al waren uitgenodigd zullen deterministen als Swaab en Lamme de onthulling van het MH17-monument voorbij hebben laten gaan, tenminste, als zij consequent zijn in hun ontkenning van de vrije wil en dus ook het neerhalen van het vliegtuig zien als een van vele natuurlijke oorzaken van de dood.

Even goed zijn alle slachtoffers al hun monumenten gegund, net zo goed als de twijfelachtige genoegdoening van afrekening met de daders – als het daar al van komt. Of zijn geld en middelen besteed aan al die maatregelen achteraf beter besteed aan minder doden en gewonden in de toekomst?

Als uw columnist eindelijk de baas wordt dan worden al dergelijke monumenten verboden en verwijderd, met of juist uit respect voor alle nabestaanden. Hoeveel mensenlevens hadden kunnen worden gered met het geld gemoeid bij het MH17-monument? Door bevordering van veiliger verkeer tot en met beter onderhoud van zwembadgeluidsinstallaties en nog veel meer? Dit is géén retorische vraag. We maken ons druk om doden, nog beter is het om ons druk te maken om minder doden, en gewonden, altijd en overal.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven